Bazar.sk

Návod na jarné upratovanie bez zbytočného stresu

02. 04. 2019

S prvými jarnými lúčmi prichádza aj nálada doslova oprášiť a skrášliť všetko okolo seba. Platí to aj pre naše bývanie. Máme pre vás niekoľko tipov pre jarný prievan vášho príbytku, aby vyzeral ako zo škatuľky, rýchlo a bez zbytočného stresu.

Zdroj: Shutterstock

1. Urobte si plán

Upratať by ste mali aj miesta, ktoré počas bežného upratovania obchádzate, alebo im nevenujete žiadnu pozornosť. Preto je fajn spísať všetko, čo chcete podrobiť jarnej očiste. Dobrý pocit nastúpi ihneď, ako zo zoznamu ubudnú prvé položky. Základným pravidlom je, že pri upratovaní sa postupuje zhora nadol a ukončiť by sa malo umytím podláh.  A ako prvé je nutné zbaviť sa tzv. hrubého neporiadku – vyprázdniť odpadkové koše a upratať všetky „len tak“ pohodené veci.

2. Detox šatníka

Vyberte zo skrine všetky zimné kabáty, bundy, svetre a šále. Vyperte ich, alebo odneste do čistiarne. Následne oblečenie uložte do úsporných ochranných vakov, alebo ich umiestnite na horné police skrine. Získate tak dostatok priestoru pre jarný a letný šatník. Nenoseného oblečenia, ktoré je vám ľúto vyhodiť, navyše ak má ešte visačku z obchodu, predajte napríklad na Bazar.sk.

3. Okná ako zrkadlo

Aj tie patria do repertoáru veľkého jarného upratovania. Pozornosť venujte najmä rámom,  parapetom a tiež ochranným sieťkam. Zbavte prachu aj žalúzie, či už vnútorné alebo vonkajšie, radiátory a garniže. Nakoniec vyleštite sklá. Keď už budete v leštiacom švungu, pokračujte zrkadlami, sklenými stolíkmi a ďalšími plochami zo skla.

4. Zbavte sa prachu

S prachom bojujete každý týždeň, zvládnete to tak aj poslepiačky. Tentokrát však odstráňte prach aj z miest, ktoré sú ťažšie dostupné, ako napríklad povrchy vysokých skríň.  Odsuňte nábytok, zdvihnite sedačku, vyberte knihy z knižnice. Ak máte koberce, aj tie poriadne vyprášte.

5. Aby sa vám dobre spalo

V spálni venujte pozornosť najmä matracom. Aby ste sa zbavili všetkého prachu, odsuňte postele, vyprázdnite úložný priestor pod posteľou a nakoniec matrace otočte a vysajte zo všetkých strán. Vyprať môžete vankúše aj periny a nakoniec navliecť čisté posteľné obliečky.

6. Obývací priestor

Ak ste zbavili nábytok všetkého prachu, môžete ho navyše ošetriť vhodným prípravkom. Sedačku povysávajte, ak je nutné, aj vytepujte. Nezabudnite na obrazy, kvety a lustre. Okrem toho, že kvety treba zbaviť prachu, je toto obdobie ideálne na ich presádzanie, alebo výmenu zeminy.

7. Zaostrené na kúpeľňu

Väčšinou ide o menší priestor, ale jej dôkladné upratanie zaberie viac energie. Odstrániť netreba len prach, ale aj lepkavé nánosy laku na vlasy, krémov alebo inej kozmetiky. Zároveň pretrieďte aj nepoužívanú kozmetiku, staré pleťové masky, alebo vyschnuté laky na nechty. Na vodný kameň použite účinné prípravky a vyperte kúpeľňové predložky a koberce.

8. Kuchyňa

Kuchyňa nám tiež dá zabrať. Ak sa rozhodnete naozaj pre veľké upratovanie, do zoznamu treba zaradiť aj vyčistenie vnútra celej kuchynskej linky. Bonusom navyše je vyčistenie spotrebičov ako je rúra, umývačka riadu, mikrovlnná rúra, práčka alebo chladnička s mrazničkou. Skrinku s potravinami alebo špajzu zbavte všetkých potravín po záručnej dobe. 

9. Podlahy na záver

Bodkou na záver je umývanie podláh. Najskôr všetky pevné plochy treba povysávať a potom sa pustiť do vytierania. Ak použijete mop ušetrite si čas aj chrbticu. Pri umývaní treba postupovať smerom k dverám, aby ste si čistú podlahu nepostúpali. Koberce vytepujte, alebo odneste do čistiarne, kde si s nimi hravo poradia.

10. Všetko zbytočné z domu preč

Chcete získať viac voľného priestoru, alebo vymeniť staré stoličky za nové? Všetky retro kúsky, ktoré ste zdedili, alebo sa časom opotrebovali nehromaďte v kúte bytu, ale sa ich zbavte. Využite portály ako je Bazar.sk a predajte ich, aj keď za pár drobných. Budete mať dobrý pocit, že vaše obľúbené kreslo neskončilo na smetisku, ale našlo nový domov u fanúšika retro dizajnu.

Diskusia k článku: