Bazar.sk

NO NEKÚP TO! – UDRŽATEĽNÁ MÓDA

25. 06. 2019

Veronika Cifrová Ostrihoňová bude mesiac nosiť a kombinovať iba 12 kúskov oblečenia a dokáže tak, že aj s málom sa dá byť chic!

Textilný priemysel je druhým najväčším znečisťovateľom životného prostredia. „Na Slovensku vznikne 50 000 ton textilného odpadu ročne, no iba 10 % sa recykluje,“hovorí Ivana Maleš z INCIEN. 70 % oblečenia importovaného do EÚ pochádza z Ázie. „Nie je žiadnym tajomstvom, že šičky a šiči nie sú za prácu férovo odmenení, často pracujú aj viac ako 16 hodín denne v chátrajúcich budovách bez vhodného osvetlenia a s minimom prestávok,“dodáva Ivana Uličná. Niektoré organizácie takúto prácu označujú za otroctvo. Vedeli ste, že vo fabrike Rana Plaza v Bangladéši, pri ktorej v roku 2013 umrelo 1138 ľudí, si nechávalo šiť oblečenie 27 svetových značiek?

Zdroj: nonekup.to

Z celkového množstva vyrobeného oblečenia sa predá len 30 %. Skutočne ho potrebujeme až toľko? Čo tak uprednostniť prírodné materiály, kvalitu pred kvantitou, budovať si kapsulový šatník, kde môžeme jednotlivé kúsky jednoducho a vkusne kombinovať? Udržateľné správanie nemusí byť drahšie. Založte si s kamarátkami SWAP skupinku na Facebooku, vyberte si štýlové a jedinečné kúsky v second-handoch alebo na Bazar.sk a svoje staré oblečenie posuňte niekomu, kto to ocení! Na Slovensku máme veľa inovátorov, ktorí riešia problém nadspotreby. Takými sú firma NOSENE, ktorá predáva second- hand oblečenie, ktoré aj prešíva, eko.sobi, ktorá z recyklovaného textilu vyrába nové produkty, alebo start-up ŠUMNÉ, ktoré rieši problém nadspotreby tým, že ponúka oblečenie na prenájom.„Niekedy sa môže zdať, že udržateľnosť je len pre bohatých – lokálni dizajnéri tým, že svoje oblečenie vyrábajú z kvalitných materiálov a na Slovensku, ponúkajú svoje výrobky za vyššie ceny, a tým nemôžu konkurovať lacnejším výrobkom z tretích krajín. Vďaka prenájmu oblečenia sa môžu ich výrobky stať dostupnejšie väčšinovému obyvateľstvu, a zároveň sa môže podporiť ich predaj, čo môže v konečnom dôsledku znížiť ich predajnú cenu,”hovorí Dominika Horňáková, zakladateľka firmy Šumné.

Viac na:

https://www.instagram.com/veronikaostrihonova/

www.nonekup.to

 

Zdroj: Ivana Maleš, Inštitút pre cirkulárnu ekonomiku

Diskusia k článku: