Bazar.sk

Ako môžete reklamovať tovar, ktorý ste kúpili z druhej ruky?

14. 02. 2020

Potrebujete vrátiť tovar, ktorý ste kúpili z druhej ruky? Nepotrebujete originálny obal ani bloček.

Pri zakúpení tovaru z druhej ruky sa rovnako ako pri kúpe z obchodu môže stať, že sa tovar poškodí. Aj v tomto prípade je možné tovar reklamovať a predajca je povinný vrátiť vám peniaze alebo vymeniť tovar za iný. Čo všetko musíte pri reklamácii dodržať? 

Nepotrebujete obal ani bloček

Nie je pravda, že pri reklamácii musíte predajcovi tovar vrátiť v originálnom obale a dokonca nepotrebujete ani bloček, hoci ho väčšinou predajcovia pýtajú. Predajca je podľa zákona povinný prijať vašu reklamáciu aj bez neho, ak je daný tovar ešte v záruke. Nenechajte sa odradiť ani argumentom, že momentálne na predajni nie je zamestnanec, v ktorého kompetencii je prijímať reklamácie. Zo zákona je povinný tam byť. 

Pri kúpe tovaru z druhej ruky je dôležité, aby ste sa predajcu opýtali, dokedy je tovar v záruke. Bloček vám naozaj posielať nemusí, napokon, väčšina z nás si ich ai neodkladá. Potrebné však je, aby vám poslal záručný list, inak môžete na reklamáciu zabudnúť. Ak je tovar z druhej ruky v záručnej dobe a máte aj záručný list, vyhrali ste. Tovar môžete reklamovať v ktorejkoľvek predajni daného predajcu.

Čo robiť, ak záručná doba skončila len nedávno?

V prípade, že sa tovar poškodil len pár dní potom, čo mu skončila záručná doba, nevešajte hlavu. Niektorý predajcovia ponúkajú aj tzv. predĺženú záruku, za ktorú si ale budete musieť priplatiť. Všetky potrebné informácie sa dozviete v reklamačnom poriadku, ktorý musí byť na viditeľnom mieste v predajni. Bežná záruka sa pohybuje od 12 do 24 mesiacov. 

Po prijatí reklamácie je predajca povinný vám tovar vymeniť alebo vrátiť peniaze do 30 dní. Zároveň vám musí vydať aj potvrdenie o reklamácii. Platí, že reklamovať môžete aj tovar, ktorý bol kúpený so zľavou. Avšak ak bol tovar v zľave kvôli poškodeniu, v tomto prípade reklamácia nie je možná. 

V prípade, že kupujete z druhej ruky tovar, ktorý už nie je v záruke, musíte sa spoľahnúť na predajcu, pre ktorého je dôležité zachovať si dobré meno. Ak nejakým spôsobom poruší vašu dohodu, môžete nás kontaktovať a my sa tým budeme zaoberať. Môžete mu pridať aj negatívne hodnotenie, aby ste varovali ostatných kupujúcich. Pamätajte, že jedna zlá skúsenosť s konkrétnym predajcom ešte nezamená, že budete mať problém aj s ostatnými. Kupovať tovar z druhej ruky sa dnes oplatí, pretože je to lacnejšie a ekologickejšie. 

Nakupovanie

S reklamáciou nečakajte

Pri poškodení tovaru reklamáciu určite neodkladajte do posledného dňa záručnej doby, najlepšie je konať ihneď. V prípade, že vám predajca odmietne reklamáciu prijať napriek tomu, že je tovar v záruke a máte aj záručný list, obrátiť sa môžete na Slovenskú obchodnú inšpekciu

Neváhajte a kontaktujte nás

Ak kupujete tovar z druhej ruky, nezabudnite si od predajcu pýtať záručný list, inak sa s reklamáciou môžete rozlúčiť. Naši zamestnanci denne prechádzajú inzeráty, posudzujú ich vhodnosť a kvalitu. Rovnako spolupracujeme s Európskou právnou firmou, ktorá vyhľadáva falzifikáty drahých značiek. V prípade, že potvrdí, že niektorý z predajcov predáva napodobeniny, pričom tvrdí, že ide o značkové veci, jeho účet zmažeme. Keďže je pre nás dôležité zachovať kvalitu inzerátov, pravidelne sa venujeme aj sťažnostiam používateľov, ktorí majú podozrenie na zlého predajcu. 

Tipy, ktoré vám pomôžu nakupovať tovar z druhej ruky bezpečne

Je prirodzené, že môžete mať z nákupu cez internet od neznámeho človeka strach. Preto si pokojne nechajte poslať viac fotiek a zistite si čo najviac potrebných informácií - ako dlho bol tovar používaný, či má nejaké poškodenia, či vám ich predajca môže odfotiť, či je v záruke a dostanete k nemu aj záručný list. Ak kupujete drahšie veci, prípadne ide o blečenie alebo obuv, pozrite si, či tento tovar nepredáva aj niekto z vášho okolia, aby ste si ho mohli vyzdvihnúť osobne, prípadne aj vyskúšať.

AK sa vám ponuka zdá príliš výhodná, zvýšte opatrnosť a určite neposielajte peniaze vopred. Zároveň nikomu neposkytujte svoje osobné údaje, ktoré s kúpou absolútne nesúvisia. Pozor si dávajte aj na predajcov, ktorí uvádzajú neplatné telefónne čísla. Viac rád, ako zvýšiť bezpečnosť pri nakupovaní nájdete TU

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: