Bazar.sk

Na čo by ste si mali dať pozor pri kúpe ojazdeného auta?

27. 02. 2020

Chystáte sa kúpiť ojazdené auto? Držte sa šiestich jednoduchých rád.

Pri kúpe ojazdeného auta, by ste si mali dávať pozor nielen na jeho stav a prípadné chyby, ktoré mohol predávajúci zatajiť, ale napríklad aj na to, aký typ zmluvy sa chystáte uzatvoriť. V žiadnom prípade ju nepodpisujte bez poriadneho preštudovania. Nižšie nájdete 6 rád, ktorých by ste sa mali držať. Ponuku áut nájdete TU

Zdokumentujte si informácie z ponuky

Ak ste sa rozhodli pre auto, ktoré ste našli v inzeráte na internete, odporúčame vám, aby ste si uvedené informácie zdokumentovali. Uložte si všetko, čo predajca o automobile uvádza. Najrýchlejšie sú screenshoty obrazovky. 

Rozumiete zmluve, ktorú sa chystáte uzatvoriť? 

Je potrebné si uvedomiť, aký typ zmluvy idete uzatvoriť. Či ide o bežnú kúpnu, alebo o iný typ - najčastejšie leasing. Dôležité je aj to, aby ste vedeli, s kým idete danú zmluvu uzatvoriť. Je predajcom autobazár, súkromná osoba alebo súkromná osoba a autobazár je sprostredkovateľ? Zvážte, či dokonale chápete, aké práva a povinnosti vám z uzatvorenej zmluvy vznikajú. Pri kúpe vozidla z inej krajiny myslite aj na komplikácie pri vymáhaní svojich práv, keďže v zahraničí môže byť iná legislatíva a súdy. 

Skontrolujte stav vozidla aj príslušné doklady

Pred podpisom zmluvy poriadne skontrolujte stav vozidla a preštudujte si aj všetky doklady, ktoré k nemu patria. Všímajte si aj detaily ako nebadané poškodenia. Vyskúšajte aj motor a na aute sa prevezte. Ak sa v autách dobre nevyznáte, vezmite si so sebou napríklad niekoho známeho, ktorý si prípadné chyby všimne skôr. 

Nepodpisujte zmluvu prirýchlo

V žiadnom prípade zmluvu nepodpíšte, ak si ju poriadne celú nepreštudujete. Nenechajte sa znervózniť ani časovou tiesňou, ktorá môže byť niekedy úmyselne vytvorená predávajúcim. Neponáhľajte sa a zmluvu podpíšte až vtedy, keď budete všetkému rozumieť a so všetkým súhlasiť. 

Ako je to s reklamáciou? 

Pamätajte, že zistené chyby auta, ktoré už nie je v záruke, nemôžete reklamovať u jeho výrobcu. Môžete ich reklamovať len u predávajúceho, pretože vy ako spotrebiteľ ste v občiansko-právnom vzťahu výlučne s predajcom a nie s výrobcom. Ten však zodpovedá len za vady, ktoré má predaná vec pri prevzatí kupujúcim (teda vami). Za chyby spôsobené ďalším použitím či opotrebovaním zodpovednosť nenesie. Ak bude súčasťou zmluvy aj záručná doba, musí byť stanovená minimálne na 12 mesiacov. Pokiaľ kupujúci uvedie menej, naďalej platí, že záruka trvá aspoň jeden rok, bez ohľadu na to, čo je napísané v zmluve. 

Nejde o odcudzené vozidlo?

Na stránke ministerstva vnútra si môžete overiť aj to, či auto, ktoré sa chystáte kúpiť, nebolo odcudzené. Na stránke notárskej komory zas to, či nie v zábezpeke, pretože v takomto prípade hrozí, že by vám ho v budúcnosti mohli zabaviť. Na internete (TU) si dokonca viete overiť aj údaje z emisnej kontroly vozidla. Do úvodného formulára stačí len vpísať všetky potrebné údaje. 

Zdroj: SOI, Bazar.sk

Diskusia k článku: