Bazar.sk

Marec v záhrade: Na čo by ste nemali zabudnúť?

20. 03. 2020

Príroda sa po zime pomaly prebúdza, a tak je čas upraviť si záhradu.

Počas marca a apríla by ste sa mali aktívne venovať jarným prácam v záhrade, ak chcete, aby vyzerala upravene. Toto obdobie je ideálne na sadenie, hnojenie, prezezávanie aj odstraňovanie škôd po zime. Najvyšší čas dať sa do práce. 

V prvom rade by ste mali zistiť, aké veľké škody napáchala zima a mráz. Odtráňte zlomené konáre, upravte vyvrátené skaly na skalke, zbavte sa aj zmrznutých ovocných kríkov. Doslova si vyčistite terén. Najlepšie urobíte, ak sa hneď od začiatku budete venovať vytrhávaniu buriny, ušetrite si tak prácu v letných mesiacoch. 

Venujte čas trávniku a skalke

Zo skalky v prvom rade odstráňte zimnú prikrývku, napadané lístie, konáre a ďalšie nečistoty. Uvoľnite miesto pučiacim cibuľovinám a prvým kvetom skalničiek. Ukotvite uvoľnené kamene a dosypte substrát na miesta, kde chýba. Po tejto úprave už len vysaďťe nové rastliny na prádzne miesta. Trávniku sa začnite venovať až keď prestane mrznúť. Takisto ho najprv vyčistite a prevzdušnite. Ak trávnik dostatočne neprevzdušníte, riskujete jeho udusenie. Dôležité je, aby ste vertikutátor na prevzdušnenie používali iba na trávnik, ktorý je starý aspoň dva alebo tri roky a iba na trávu, ktorá už je dostatočne zakorenená. 

Záhrada

Prebuďte kvetinové záhony

Ak ste plánovali vo svojej záhrade niekoľko zmien, ako je úprava chodníkov, spevnenie niektorých častí alebo ste chceli dodať múrikom farbu, začiatkom jari je ideálny čas na to, aby ste to spravili. Jednotlivé múriky aj chodníčky môžete sprestriť kvetinovými záhonmi, ktoré tiež potrebujú patričnú staroslivosť. Poriadne prekyprite pôdu a odstráňte prvú burinu skôr, než sa stihne rozmnožiť. Keď zem uhladíte, môžete začať s vysádzaním. Začnite s rastlinami, ktorým neublíži ani prípadný mráz, patria medzi ne trvalky a letničky. Keď sa vonku oteplí, môže začať sadiť aj ďalšie kvety, napríklad ruže. 

Na čo nezabudnúť v okrasnej záhrade

V prípade okrasnej záhrady vás čaká okrem zveľaďovania skalky a trávnika ešte niekoľko povinností. Ak máte vysadené ruže, opatrne odhrňte nakopcovanú pôdu tak, aby ste nepoškodili púčiky a mladé výhonky. Tie staré, poškodené a suché zas odstráňte. Pri rezaní ruží skracujte len púčik, ktorý smeruje von z koruny. Môžete ich tiež prihnojiť kompostom. 

  • ostrihajte tesne nad zemou steblá okrasných tráv
  • začnite sadiť okrasné dreviny, ihličnany trávy a trvalky
  • z kríkov odstraňte ochranné fólie a z ihličnanov špagáty, ktoré ich chránili pred zimou
  • začnite s rezom živých plotov
  • prihnojte jarné cibuľoviny
  • vysaďte dvojročné rastliny - nezábudky, sedmokrásky a sirôtky
  • hlboko zrežte v lete kvitnúce kry - nátržník a levanduľu

Záhrada

Na čo nezabudnúť v ovocnej záhrade

V marci môžete začať s vysádzaním teplomilnejších druhov ovocných drevín, ako je broskyňa, marhuľa, mandľa, orech alebo vinič. V druhej polovici mesiaca môžete začať prerezávať prebujnené jablone a hrušky. Slivky, marhule a broskyne začnite ošetrovať neskôr, v čase ich púčenia. Na ovocných stromoch urobte  postrek proti škodcom. 

  • prihnojte ovocné stromy, jahody aj vinič
  • ošetrite poškodené stromy a kry, na ktorých nájdete pukliny od mrazu alebo sú ohryzené zverou
  • vyčistite maliny a ostružiny - odstráňte dlhé, poškodené a suché výhonky
  • do pôdy k bobuľovinám (egreše, ríbezle, vinič) môžete zapracovať kompost
  • skontrolujte sklady ovocia

Záhrada

Na čo nezabudnúť v zeleninovej záhrade

V marci je ten správny čas aj na vysiatie zeleniny do voľnej pôdy alebo parenísk. Pripravte si aj zeleninové priesady, ich predpestovanie trvá 4 až 6 tžýdňov. Vysievať začnite najskôr teplomilné druhy plodovej zeleniny. Vysievať môžete nielen do parenísk, ale aj do debničiek, misiek alebo využite miesto nad radiátorom. 

  • v marci začnite so zberom zeleniny pestovanej pod snehom - kel a pór
  • vysaďťe cibuľku a jarný cesnak
  • odstráňte burinu a prekyprite pôdu
  • môžete začať vysádzať reďkovku, hrach, mrkvu, petržlen aj kôpor
  • môžete začat pestovať aj paradajky v kvetináčoch
  • začnite vysádzať aj semená papriky a brokolice, pričom zvdialenosť medzi semienkami nechajte aspoň 3 centimetre

Záhrada

V mesiaci marec máte tiež poslednú príležitosť na rozmiestnenie vtáčích búdok vo vašej záhrade. Umiestniť by ste ich mali tak, aby bol otvor otočený na východ alebo juhovýchod. Praktickým tipom je aj zhromažďovanie dažďovej vody do nádob, keďže je najkvalitnejšia na polievanie

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: