Bazar.sk

Ako sa chrániť pred novým koronavírusom?

20. 03. 2020

Počet nakazených novým koronavírusom stúpa aj na Slovensku. Odborníci a vláda odporúčajú, aby sme zostali doma.

Koronavírus je strašiakom celej Európy a vzhľadom na neustále narastajúce počty nakazených, sú štáty nútené prijímať čoraz prísnejšie opatrenia. Mnohí ľudia začínajú panikáriť, vykupujú potraviny, drogérie aj lekárne. Ako by ste sa mali správať, aby ste ochránili seba aj ľudí, s ktorými prídete do kontaktu? 

Šíreniu nákazy môže zabrániť každý človek, a to tým, že bude rešpektovať všetky opatrenia a dodržiavať to, čo odporúčajú odborníci. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky prízvukuje všetkým, aby zostali doma a pohyb na verejnosti obmedzili na minimum - teda prácu a nákup nevyhnutných potravín. Čím viac sa budete zdržiavať doma, tým je menšia pravdepodobnosť, že budete v kontakte so šíriteľom ochorenia Covid-19. Platí to aj naopak, ak ste nositeľom koronavírusu vy, nebudete ho šíriť ďalej. 

Správajte sa zodpovedne

Ďalším krokom k úspechu je rúško. Mali by ste si ho nasadiť aj zložiť až doma. Momentálne ide o nedostatkový tovar, avšak viete si ho rýchlo zhotoviť aj sami. Vláda dokonca odporúča samosprávam aj prevádzkovateľom dopravy, aby ľuďom bez prekrytia dýchacích ciest neumožňovali vstup. A tak sa môže veľmi jednoducho stať, že vás do autobusu, vlaku alebo obchodu nepustia. 

Niekoľko ďalších rád, vďaka ktorým sa môžete pred novým koronavírusom chrániť, nájdete vo videu Noizz.sk. Dodržiavať by ste mali najmä hygienu, často si umývať ruky, a to aspoň 20 sekúnd. Vždy pred jedlom, po príchode z vonku, ale aj po kýchaní či smrkaní. Je dobré mať po ruke aj dezinfekčný gél, ktorý môžete použiť aj mimo domu. Dezinfikovať by ste si mali častejšie aj mobil, pretože práve na ňom sa môže vírus držať. Čistite aj všetky dotykové plochy, ako sú kľučky a nechytajte sa toho, čoho nemusíte - napríklad zábradlí. Pomôcť si môžete aj tým, že nebudete používať výťah, ale pôjdete pešo po schodoch. 

Držte sa ďalej od chorých

Neumytými rukami sa nedotýkajte očí, nosa ani úsť. Odtiaľ sa môže vírus preniesť do tela. Vyhnite sa kontaktu s ľuďmi, ktorí sú očividne chorí a držte sa od nich aspoň jeden meter. Ak vám to priestor nedovoľuje, otočte sa danému človeku chrbtom. V prípade, že kýchate alebo kašlete vy, nezakrývajte si ústa rukou. Použite vreckovku, ktorú potom hneď zahodíte.Alternatívou je aj kýchať alebo kašľať do lakťovej jamky. 

Jedzte zdravo a prijímajte veľa vitamínov, posilníte tak svoju imunitu.Odborníci neodporúčajú, aby ste sa prejedali. Choďte do prírody na čerstvý vzduch, kde sa nezdržiava veľa ľudí, a cvičte. Ak na sebe začnete pozorovať akékoľvek príznaky choroby, ostaňte doma.

Máte podozrenie na koronavírus? Lekára kontaktujte najskôr telefonicky a on vám dá potrebné inštrukcie. Je to z dôvodu, aby ste nesedeli v čakárni medzi ďalšími ľuďmi, ktorých by ste mohli nakaziť. Zároveň platí, že ak si potrebujete dať predpísať lieky, alebo máte iné ťažkosti, nenavštevujte lekára, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné. To, čo môžete, vyriešte cez telefón. 

Zopár dôležitých kontaktov pre vás. 

Zdroj: Bazar.sk, Mesto Žilina, Noizz.sk

Diskusia k článku: