Bazar.sk

Šaty, hodiny, lampy aj rúška. Slovenka vyrába jedinečné kúsky

03. 05. 2020

V našom rozhovore sa môžete presvedčiť o tom, že Slováci majú skutočne šikovné ruky.

Marcela Šviderská pochádza z malého mestečka Vranov nad Topľou a už od mladosti mala sklony k umeniu. Spočiatku začala s vyšívaním a maľovaním na textil. Dnes dokáže vyrobiť prakticky čokoľvek. Originálne hodiny, fľaše, šaty, lampy, kabelky alebo rúška. Má za sebou niekoľko módnych prehliadok a výstav, na ktorých ukázala svoju tvorbu. V rozhovore sa dozviete, čo všetko vyrába, aká bola jej cesta k umeniu a aj to, odkiaľ čerpá inšpiráciu. Každý jej kúsok je jedinečný, pretože nerobí dvakrát to isté. Jej tvorbu nájdete aj na Bazar.sk. Viac hand made vecí nájdete TU

Kedy ste s tvorbou začali a čo všetko vyrábate?

Keď som vyrastala, nebolo na trhu veľa zaujímavých vecí. Tak sme si niektoré doplnky a parády vyrábali ako dievčatá samé. Chcela som mať tričko a mikinu s nejakým obrázkom, tak som si to vyšila. Chcela som zaujímavý sveter, tak som si ho uplietla.  Moja mama šila, tak sme spolu vymýšľali zaujímavejšie oblečenie. Také, ktoré nikto nemal a aby bolo variabilné, dalo sa kombinovať.

Na strednej som úplnou náhodou, u nás vo Vranove v papierníctve, natrafila na farby na textil. Konečne som si mohla tričká pomaľovať. A nielen sebe. Zháňať farby síce bolo náročné, väčšinou z Nemecka, ale to ma nezastavilo. Neskôr som si začala šiť sama. Maľovanie na šaty bolo samozrejmosťou. Pridali sa k tomu šperky a kabelky. Mám veľa priateľov a rada ich obdarúvam. Tak vznikali ďalšie veci -  hodvábne šatky, tričká, košieľky ku krstu, na stužkové stužky a poháre, fľaše, poháre na svadby, hrnčeky, hodiny, pamätné tabule k narodeniu na skle a na dreve, lampy, foto obrázky na dreve, a teraz pribudli rúška a maľované rúška, nech je nám aj v týchto časoch veselšie.

Rozhovor1

Rozhovor1

Mali ste umelecké sklony už od malička?

Či od malička, neviem, ale v škôlke ma vybrali na výtvarnú. Hoci mňa v tom čase viac lákal klavír. Chodila som do ĽŠU (dnešná ZUŠ), ale to ma až tak nebavilo. Potom v tínedžerskom veku, keď som začala maľovať tričká, to už bolo zábavnejšie. Nie som nejaká umelkyňa alebo výtvarníčka, lebo všetko som sa učila sama. Pokusy a omyly, a tak niekedy vznikli ešte záujímavejšie veci. Robím tak, ako cítim a viem.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Zovšadiaľ. Kde sa človek obzrie, je niečo zaujímavé. Na internete je tiež veľa zaujímavého. Ľudia sú veľmi kreatívni. A taktiež, každý predmet je inšpiráciou. Stačí chytiť do ruky a už to ide.

Rozhovor1

Využívate materiál, ktorý nájdete doma?

Aj staré a už použité veci nepatria všetky do koša. Môžeme im vdýchnuť nový život. Pri šití vzniká veľa zaujímavých zvyškov (gombíky, pokazené zipsy, rôzne krajky atď), mením staré za nové... Každému sa doma niečo povaľuje. Nikdy nevieme, kde sa to dá použiť.

Vyberte si z ponuky hand made šperkov na Bazar.sk - TU

Koľko času vám zaberie vyrobiť napríklad jednu fľašu alebo hodiny?

To závisí od techniky, ktorú použijem. Niektoré techniky potrebujú viac času. Sú v nich mokré procesy, ktoré si ho žiadajú. Ale zvyčajne sú to fľaše, ktoré ho potrebujú viac. Je to niekoľko hodín až dní. Najmä keď k ním vyrábam figúrky.

Rozhovor1

Rozhovor1

Robíte to len ako záľubu, alebo si môžu ľudia niečo z vašej tvorby aj kúpiť?

Je to moja záľuba, a tak vyrábam darčeky pre známych. Predovšetkým robím na zákazku, takže ľudia si moje výtvory môžu kupiť. Nejaké výrobky mám aj na Facebooku alebo Sashe.

Každý umelecký výrobok je originálny. Je jeho tvorba náročná?

Najnáročnejší je na tom nápad. Keď už viem, že mám niekomu niečo robiť, tak na to musím stále myslieť. Niekedy to príde hneď a inokedy mi trvá aj niekoľko dní, kým mi niečo napadne. Musím sa s tým nápadom pohrať. Samotná výroba je už pre mňa hračka. Je to náročné, ale zábavné. Každou novou technikou, ktorú objavím a skúšam,  je to zábavnejšie. Mám rada výzvy, a tak nové materiály a techniky jednoducho musím vyskúšať.

Vyberte si z ponuky hand made kabeliek na Bazar.sk - TU

Rozhovor1

Sú predmety, ktoré vyrábate len ozdobou v byte či dome, alebo sú aj funkčné?

Ja osobne doma nemám rada kopu zbytočností, z ktorých musíte len utierať prach. Mám rada umenie a aj krásne veci, no tiež, keď sú praktické a funkčné. Preto nemaľujem obrazy, ale vyrábam hodiny. Tie môžu poslúžiť ako obraz na stene, ale zároveň vieme, koľko je hodín. Šatky, šaty, kabelky, šperky a aj fľaše sú praktické a zároveň originálne. Nikdy nerobím viac rovnakých vecí. Nebaví ma robiť to isté dookola. Preto som aj rúška začala maľovať. Ušiť ich je jednoduché a stále to isté.

Rozhovor1

Pamätáte si každý kus z vašej tvorby, alebo to pri takom množstve už nie je možné?

Určite si nepamätám všetko, čo som urobila. Pamätám si toho ale dosť. Aj ako som ich vyrábala a ako som na nich pracovala. Ale keď to uvidím, viem, že je to moje a komu som to robila. Sú určite aj veci, ktoré mám stále v pamäti. Čo som robila do Ameriky, Španielska, Nemecka, Čiech... Pamätám si svoje prvé tričká a čo na nich bolo.

Vyberte si hand made bytové doplnky z Bazar.sk - TU

Dostávate aj objednávky, ktoré majú byť pre niekoho ako "šité na mieru"? Je ich tvorba náročnejšie v porovnaní s tými, pri ktorých sa nemusíte držať žiadnych požiadaviek?

Viacmenej robím na zákazky. Radšej robím pre niekoho, o kom niečo viem alebo sa dozviem. Mám tak jasnejšiu predstavu, cieľ. Viac nápadov, lebo som bližšie k tomu, čo by mohlo toho človeka potešiť. Ale keď som robila na výstavu alebo prehliadku, tak som mala voľnejšie ruky, ale bolo to náročnejšie. Nevidela som cieľ pre konkrétny predmet. Ale je to tiež zaujímavé. Také iné.

Rozhovor1

Hodiny

Čo zatiaľ považujete za vrchol svojej tvorby? 

No to je ťažká otázka. Čo sa týka šitia, tak sú to háčkované šaty mojej dcéry, na ktorých som pracovala pol roka a moje posledné plesové šaty pre jednu veľmi milú a krásnu pani, ktoré som síce nevymyslela ja (našla som ich na internete), ale urobila som ich ma svoj "obraz". Čo sa týka ďalšej mojej tvorby, ešte na tom pracujem.

Rozhovor1

Rozhovor1

Kde môžu ľudia vašu tvorbu nájsť? Mali ste aj už nejaké výstavy?

Tak zatiaľ moje veci môžu vidieť na Facebooku, kde dávam všetky svoje výrobky. Mám v pláne nejakú stránku. Niečo dávam na Sashe. Nakoľko robím na zákazku, môžem ukázať, čo som urobila, ale nemám to na predaj a také už nevyrobím, len niečo podobné.

Mám za sebou nejaké módne prehliadky, výstavu. Určite ešte nejakú výstavu aj chystám. Dám včas vedieť.

Rozhovor1

Aké plány máte do budúcnosti? Chcete začať vyrábať aj niečo ďalšie?

Budúcnosť... Uvidíme, čo život prinesie. Mám ešte plno nápadov, ktoré treba zrealizovať. Objavujú sa na trhu nové materiály, nové pomôcky, techniky... Určite nekončím. Budú plesy, budú ďalšie sviatky priateľov, tak musím niečo vymyslieť. Už odo mňa všeličo majú (úsmev).

Robím toho možno veľa kadečoho, ale ja potrebujem rôznorodosť. Potrebujem stále zmenu. Skúšať, kombinovať...

Rozhovor1

Rozhovor1

Rozhovor1

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: