Bazar.sk

10 tipov na nenáročnú turistiku na Slovensku

19. 06. 2020

Plánujete výlet do prírody? Inšpirujte sa našimi tipmi na ľahkú turistiku.

Počasie je čoraz prívetivejšie a príroda láka všetkých turistov. Ak ste vyšli z cviku alebo chcete zobrať aj deti, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré zvládne skutočne každý. Vyberte sa nenáročnou trasou za nádhernou slovenskou prírodou. 

#1 Lietavský hrad

Zrúcanina Lietavského hradu leží približne 10 kilometrov od Žiliny a dostanete sa k nej z obcí Lietava alebo Lietavské Svinná. Najjednoduchšia cesta vedie z Lietavy, časti Majer, ktorou prejdeme pešo po vyznačenom chodníku. Cesta trvá zhruba 30 minút. Ak máte záujem o dlhšiu trasu, vyrazte s obce Lietavská Svinná, odkiaľ vedie strmší chodník. K hradu sa dostanete do hodinky. 

#2 Popradské pleso

Popradské pleso by mal navštíviť každý turista, ktorý vyrazí do Vysokých Tatier. Nachádza sa v Mengusovskej doline a dostanete sa k nemu jednoducho po asfaltovej ceste, takže problém nebudete mať aj s kočíkom. Prechádzka okolo plesa je oddychová a na brehu nájdete aj hotel či chatu, kde si môžete oddýchnuť a najesť sa.

#3 Vodopád Skok

Hľadáte nenáročnú turistiku v Tatrách? Vyberte sa do Mlynickej doliny k vodopádu Skok. Je to jeden z mála vodopádov, ku ktorému je cesta sprístupnená počas celého roka. Dostanete sa k nemu od Štrbského plesa, stúpanie je zvládnuteľné aj pre menšie deti. Trasa je dlhá cca 5 kilometrov, a keď už budete pri Skoku, môžete si obzrieť aj menšie plesá v jeho blízkosti. Pre odvážnejších je v ponuke aj pohľad na vodopád a Mlynickú dolinu zhora. Stačí ak vyjdete hore k Plesu nad Skokom, kde je cesta zabezpečená reťazami. 

#4 Kubínska hoľa

Kubínska hoľa sa vypína nad mestom Dolný Kubín a patrí medzi obľúbené turistické lokality. Užijete si z nej výhľad na Chočské vrchy, Malú aj Veľkú Fatru, Tatry či Oravské Beskydy. Hore vedie niekoľko ciest. Dostanete sa tam z Dolného Kubína aj Oravského Podzámku. Tí, ktorým sa nechce šľapať do kopca, môžu využiť lanovku. 

#5 Žabie plesá

K Žabím plesám vedie cesta od Popradského plesa. Tento názov nesú Veľké Žabie pleso, Malé Žabie pleso a Vyšné Žabie pleso. Prechádzka je príjemná a turisti, ktorí majú záujem o náročnejšiu trasu, môžu prejsť od Popradského plesa, cez Žabie plesá až na Rysy. 

#6 Tiesňava Veľký Kyseľ

Kyseľ je asi nanavštevovanejšou tiesňavou v Slovenskom raji. Roklina je plná brál, jaskýň a vodopádov, a preto je pre množstvo ľudí veľmi atraktívna. Trasa bola uzavretá kvôli veľkému požiaru a odvtedy sprístupnená len náhadná trasa a od roku 2016 sa turisti dostanú aj do požiarom zasiahnutej časti formou ferraty. 

#7 Z Chopku až na Lúčky

Medzi menej náročné trasy patrí aj tá z Chopku Širokovou dollinou až na Lúčky. Je dlhá 9,5 kilometra a zaberie vám zhruba 4 hodiny. Užijete si výhľad na severné žľaby Chopku aj Ďumbiera. Prejdete Demänovským sedlom, okolo potoka Demänovka, pri ktorom sa môžete osviežiť. 

#8 Z Chopku až na Bielu Púť

Podobná trasa vedie z Chopku aj na Bielu Púť. Je dlhá niečo cez 9 kilometrov a zaberie vám rovnaký čas - 4 hodiny. Naskytnú sa vám krásne výhľady na doliny Nízkych Tatier, Liptovskú Maru a masív Skalky. 

#9 Haluzická tiesňava

K Haluzickej tiesňave sa dostanete z obce Haluzice. Trasa nie je náročná a väčšinu času strávite v príjemnom tieni, kde sa počas teplých letných dní môžete výborne schladiť. Počas cesty vás čakajú krásne prírodné úkazy aj viaceré vodopády. 

#10 Náučný chodník Jánošikové diery

Ak si zvolíte túto lokalitu a hľadáte menej náročnú trasu, odporúčame vám, aby ste absolvovali trasy v Dolných dierach. Malý okruh zvládne do troch hodín a napriek tomu, že na trase je aj niekoľko rebríkov, zvládnu ju aj deti. Narazíte na vodopády a úchvatné prírodné úkazy. 

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: