Bazar.sk

Ako na vianočný stres? Pozrite si jednoduché tipy, ako prežiť sviatky v pokoji

23. 12. 2020

Vianočné sviatky nie sú vždy iba sviatkami pokoja. Inšpirujte sa našimi radami aj vy a prežite pekné Vianoce bez stresu.

Vianoce sú sviatkami pokoja, lásky a radosti. Ale je to skutočne tak? Každý človek vie, že nie všetko je ideálne. Nedá sa to povedať ani o tomto kresťanskom sviatku. Vianoce so sebou neprinášajú len dobré jedlo, darčeky a pocit domova. Pre mnohých je toto obdobie mimoriadne stresové. Tlaky okolia, prosby detí, ktoré chcú hŕbu darčekov, preplnené obchody a rodina, ktorá má spolu stráviť čas. To všetko sa môže pretaviť do zlej nálady. Ako proti tomu bojovať? Pozrite si zopár tipov a prežite čas dávania a prijímania podľa vašich predstáv.  

1. Určte si priority

Obdobie adventu ubehne ako voda, my sa nenazdáme a štedrý večer už klope na okno. Zásadnou otázkou preto ostáva: Čo je dôležité? Určte si priority! Vianoce by mali byť najmä o rodine a pohode. Nachvíľu sa zastavte a spomaľte. Táto uponáhľaná doba nás núti byť dokonalými. Ale dokonalosť je nudná a prakticky neexistuje.

Robili ste pominulé roky generálne upratovanie domu? A všimol si to niekto? Vaša návšteva určite nezistí, či ste umyli okná a vyprali záclony, alebo upratali všetky šuplíky v dome. Pri upratovaní vám môže pomôcť aj profesionálna pracovná sila, ponuky nájdete tu.

To isté sa týka aj vianočného pečiva. Osem druhov koláčov od výmyslu sveta? Netrápte sa tým. Doma má vianočné zákusky každý, a návšteva z nich bude prejedená. Ak sa vám piecť nechce, objednajte si dobroty z Bazar.sk.

Určte si, čo pre vás Vianoce znamenajú. Dokonalosť nenahradí príjemný pokoj a rodinnú pohodu, keď všetci ležíte na pohovke a pozeráte rozprávky.

2. Zapojte ostatných

Tento bod sa týka najmä žien. Aj keď majú deti a manželov, či partnerov, ktorí majú dve ruky a dve nohy, všetko radšej urobia samy. Prečo? Poproste ich o pomoc, viacerí prácu rýchlejšie dokončíte. Rozloženie síl sa odrazí aj na večernej únave, kedy namiesto toho aby ste zapadli do postele, si zahráte s rodinou spoločenskú hru alebo si pozriete film, na ktorý ste sa už dávno tešili.

3. Pravidelný pobyt v prírode

Nadmernou konzumáciou jedla, najmä vyprážaného a sladkého, sa rýchlo dostanete do nepohody. Prejedanie sa môže odraziť nie len na kilách, ale najmä psychike. Ak k tomu pridáte celodenné posedávanie pred televízorom, je to katastrofa. Vybehnite minimálne raz denne na hodinu von - do prírody alebo do ulíc mesta. Vytrasiete prebytočné kalórie, oddýchnete si od rodiny a načerpáte energiu. Je to životabudič. Ak sa vám nechce do zimy, zaobstarajte si bežiaci pás domov.

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: