Bazar.sk

Keramika: Zaobstarajte si kúsok histórie

27. 01. 2021

Prinášame vám mini exkurz do histórie hrnčiarstva na slovenskej dedine.

Praveké hrnčiarstvo sa na našom území datuje do mladšej doby kamennej, doby bronzovej  a staršej doby železnej. Spoločným znakom spoločenstiev je práve ručne vyrábaná keramika. Na počiatku sa keramika vyrábala len ručne, neskôr boli objavené hrnčiarske kruhy poháňané nohou, a nakoniec prešli výrobcovia na elektrické kruhy.

S vodou zmiešanú hlinu bolo potrebné uhniesť do ľubovoľného tvaru, artefakt vysušiť a vypáliť v ohni. Z tejto hmoty sa vyrábali potreby do domácností, rôzne úžitkové predmety alebo rituálne artefakty. Za prvú keramickú plastiku v dejinách ľudstva sa považuje paleolitická Venuša. Pripravili sme si pre vás nahliadnutie do jednej z dedín, kde sa keramika vyrábala. 

Na východe Slovenska sa rozprestiera dedina Pozdišovce, známa výrobou keramiky s dlhoročnou tradíciou. Dedina leží pri lesoch, z ktorých sa získavalo drevo potrebné na jej vypaľovanie. Len 15 km od vodnej nádrže Zemplínska Šírava, v blízkosti dediny, sú známe až 4 ložiská kvalitnej hliny vhodnej na keramické výrobky. Keďže v Pozdišovciach bolo hrnčiastvo rozšírené a obľúbené, v dedine fungovalo viacero tvorcov, nezávisle od seba.

Čím bola hrnčiarska výroba taká jedinečná? Jedným z faktorov je to, že sa hrnčiarske postupy dedili z pokolenia na pokolenie. Pozdišovskí keramikári tiež prekonali aj neprajúce obdobie po prvej svetovej vojne.

Čím sa pozdišovská keramika vyznačovala?

1. Výrobky boli praktické a úžitkové, avšak mnohé z nich dnes plnia výhradne dekoračnú funkciu.

2. Mali charakteristickú tmavú podkladovú farbu.

3. Keramika je zdobená jednoduchými geometrickými útvarmi - vlnky, bodky, kvety a jednoduché postavy.

Tanier - 14,90 €

Tanier Traja muži - 14,90 €

Špásový džbán - 44,90 €

Gravírované taniere - 22,90 €

Bodkovaný popolník - 4,90 €

Pre viac keramiky KLIKNITE TU.

Zdroj: Bazar.sk, Pozdisovskakeramika.sk

Diskusia k článku: