Bazar.sk

Podvodníci úradujú aj na inzertných portáloch

01. 03. 2021

Stretli ste sa s výrazom Phishing? Ak nie, zbystrite pozornosť. Môže sa vám to v budúcnosti hodiť.

Podvodníkov, ktorí sa snažia vylákať od užívateľov internetových stránok citlivé údaje, v poslednom čase výrazne pribúda. Obeťami tzv. Phishingu sa stali tentokrát aj používatelia inzertného portálu Bazar.sk. 

Zdroj: Bazar.sk

Podvodníci žiadali podrobnosti o karte 

Rozoznať podvod už nemusí byť také jednoduché ako v minulosti. Inzerentku kontaktovali viacerí “záujemcovia” prostredníctvom aplikácie Whatsapp.

“Písali mi dve zahraničné čísla, vraj vám (Bazar.sk) už poslali peniaze a že si mám otvoriť priložený link a zadať tam podrobnosti o karte,” písala nám v jednej zo správ. Priložený link nevyzeral na prvý pohľad príliš podozrivo.

Záznam z podvodnej komunikácie

Ako funguje phishing?

"Pri phishingu sa útočník vydáva za dôveryhodnú osobu alebo inštitúciu (napr. banku alebo predajcu). Cieľom je oklamať obeť a naviesť ju k tomu, aby podvodníkovi vyzradila svoje citlivé údaje bez toho, aby si toho bola vedomá," vysvetľuje editor technologického magazínu Živé.sk, Martin Hodás.

Záznam z podvodnej komunikácie

"V tomto prípade sa podvodník vydáva za nádejného kupujúceho a zároveň cez falošný odkaz imituje web inzertnej platformy. Ak mu obeť uverí a na podvrhnutej webstránke zadá údaje o platobnej karte, informácia je bez vedomia majiteľa zaslaná zlodejovi, aby ju mohol zneužiť," dodáva.

Podľa doteraz známych informácií nejde o podvod namierený iba na používateľov Bazar.sk, ale týka sa viacerých stránok. Ak ste sa stali obeťou takéhoto podvodu alebo máte podozrenie, kontaktujte svoju banku a požiadajte ju o zablokovanie platobnej karty.

Pár pravidiel na záver  

Aby ste sa podobným podvodom v budúcnosti vyhli, vždy si dôkladne preverte všetky informácie priamo na oficiálnej stránke.  

Na Bazar.sk nikdy: 

Nepožadujeme zaslanie vašich prihlasovacích údajov tretím osobám. 

Nevystupujeme ako sprostredkovateľ platby medzi kupujúcim a predajcom. 

Nepožadujeme priame zadávanie údajov o platobnej karte, všetky platby prebiehajú len cez partnerskú platobnú bránu Tatrabanky. 

Nekontaktujeme našich používateľov inak, ako z emailu našej zákazníckej podpory kontakt@bazar.sk.

V rámci vlastnej ochrany môžete na našej stránke taktiež využívať interné správy Bazar.sk, prostredníctvom ktorých môžete bezpečne komunikovať a vyhnete sa tak prípadným podvodníkom na iných komunikačných platformách. 

Pri akýchkoľvek otázkach sa môžete taktiež obrátiť na našu ochotnú používateľskú podporu

 

Zdroj: Bazar.sk, Živé.sk

 

 

Diskusia k článku: