Bazar.sk

Psy na predaj: 6 najkrajších plemien

21. 03. 2021

Zvažujete kúpu nového psa? Pripravili sme si pre vás zoznam najkrajších psích plemien.

Chcete zažiť úprimnú lásku? Kúpte si psa! Výber psa bude v určitom zmysle určovať váš nasledujúci život dlhé roky. Najlepší priateľ človeka - pes - je spoločenským tvorom a má rád spoločnosť ľudí. Jediný pes v domácnosti nemá možnosť žiť vo svorke, a tak považuje za svorku svoju rodinu. Jeho vernosť, schopnosť obrániť rodinu či majetok, priaznivé terapeouticko-psychologické pôsobenie na človeka alebo nekonečná láska, sú len pár z výhod, ktoré ponúka život so psom. Živosť tohto tvora sa môže odraziť aj na vašej postave a zdraví! Pravidelné prechádzky za každého počasia vám vytvoria dobrú imunitu a prinesú športové vyžitie pre vás i pre psíka. Existuje množstvo psov rôznych veľkostí, farieb a pováh, a tak si každý človek môže vybrať takého, aký mu vyhovuje. Ak rozmýšľate nad kúpou šteniatka, pozrite sa, čo všetko pri kúpe nového psa budete potrebovať.

Nasledujúci rebríček je subjektívny a vytvorený len na základe preferencií autora.

Zlatý retriever

Toto inteligentné pracovné plemeno, ktoré bolo uznané v roku 1913, je obľúbeným domácim psom. Retrieverovi vyhovuje skôr studené podnebie, vydrží extrémny chlad a vlhko. Vyžaduje veľa pohybu a priestoru. Vzhľadom na jeho zvlnenú alebo huňatú srsť zlatej farby, potrebuje jej pravidelnú úpravu. Výška sučiek môže dosiahnuť až 56 cm, pri psoch je to až 61 cm.

Zaujímavosť: Zlatý retriever bol špeciálne vyšľachtený na lov divého vtáctva.

Nemecký ovčiak

Nemeckých ovčiakov pravidelne využívajú na výcvik najmä policajti alebo vojaci. Pre svoju silu, spoľahlivosť a inteligenciu sa tiež využíva na stráženie objektov. S jeho svalnatým telom, vysokým hrudníkom a pevným klenutým chrbátom vyzerá majestátne a nebezpečne. Tento pes potrebuje veľa pohybu a občasné kefovanie. Výška sučky je okolo 55 - 60 cm, u psa je to o 5 cm viac.

Zaujímavosť: V prvej svetovej vojne bol neoceniteľným pomocníkom Nemcov.

Rotvajler

Tento drsný pes pochádza z južného Nemecka. Podľa jeho výzoru sa môžeme nazdávať, že je agresívny, ale platí to len voči votrelcom. K rodine sa správa prítulne. Ak si chcete zaobstarať toto plemeno, pamätajte na to, že s ním budete musieť absolvovať výcvik. Nevyhnutný je tiež častý pohyb. Jeho výška je okolo 60 cm pri sučke a až 68 cm pri psovi.

Zaujímavosť: Rotvajleri sa kedysi sa využíval pri chove dobytka.

Sibírsky husky

Aj napriek vzhľadu, ktorý pripomína vlka, je Husky priateľský k ľudom a má pozoruhodne pokojnú povahu. Jeho prejavy sú mierne - zriedkakedy šteká, avšak namiesto toho zavýja. Toto plemeno, ktoré v minulosti ťahalo sane, nestratilo na svojej sile ani dnes. Výška sučky je do 56 cm, pri psovi je to o 4 cm viac.

Zaujímavosť: Sú to majstri úteku. Dokážu zdolať akékoľvek prekážky, ktoré im bránia na slobodu.

Pomerian

Aj keď je viac známy pod týmto názvom, Pomerian je variantom Nemeckého trpasličieho špica. Jeho meno vzniklo podľa miesta jeho pôvodu - Pomoranska. Pomerian je veľmi verný, milý pes. Jeho ľahká hojdavá chôdza, bohatá srsť a rozkošný vzhľad mu zabezpečili obľúbenosť. Pomerianova krásna srsť potrebuje každodennú starostlivosť. Jeho výška je 20 cm a maximálna váha 3,5 kg.

Zaujímavosť: Tak ako všetky malé plemená aj Pomeranian môže mať napoleónsky syndróm a aj napriek jeho nízkemu vzrastu rád provokuje ostatné psy.

Maltézsky psík

Toto plemeno nebolo nikdy využívané na prácu, slúžilo len ako spoločesnký pes európskej šľachty. Maltezák je prítulný živý malý pes, ktorý poskytuje vernú spoločnosť svojmu pánovi. Je potrebné časté kúpanie a úprava jeho dlhej srsti. Jeho maximálna výška je do 26 cm.

Zaujímavosť: Do Anglicka sa po prvý raz dostal za čias panovania Henricha VIII..

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: