Bazar.sk

Prinášame vám 5 tipov, ako si udržať pekný trávnik

22. 04. 2021

Nádherný trávnik je pýchou každého záhradkára. Ako si k nemu dopomôcť sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Každý, kto má vlastný trávnik túži po tom, aby vyzeral dokonale. Zdravá zelená farba, rovnomerný porast a žiadne buriny sú atribúty, ktoré chce pre svoj trávnik každý správny záhradkár. Ako si k nemu ale dopomôcť? Prinášame vám tipy, čo váš trávnik počas roka na svoju údržbu potrebuje  a čo naopak neznesie.

1. Oštrenie trávnika - vertikulácia, ktorá prerezáva zem, a tak jej umožňuje lepšie "dýchať" a prijímať živiny a hnojivá, je základným prvkom pekného porastu. Sú dva nástroje ako môžete prevzdušnenie pôdy vykonať - ručne, hrabľami alebo za pomoci techniky - motorových alebo elektrických vertikulátorov. Hrable využijete najmä na menej prístupné miesta a menšie plochy. Vertikulácia sa spravidla vykonáva trikrát ročne - skoro na jar, pred letom a na začiatku jesene.

2. Kosenie trávnika je dôležité a to nie len pre estetický vzhľad. Nekoste ho úplne nakrátko, môžete poškodiť koreňový systém. Ideálna výška je 3 - 5 cm. Je len na vašom zvážení, aký typ kosačky použijete. Existujú viaceré druhy - aktuálne sa na trhu nachádzajú už aj roboty, ktoré kosia sami. 

3. V apríli prvýkrát pohnojte okrasné trávniky. Záhrada potrebuje najmä dusík, fosfor, draslík a iné mikroprvky. Pri prihnojovaní, spravidla na jar, ku koncu leta a na jeseň, sa riaďte  návodom na používanie. Dbajte na to, aby bolo granulované hnojivo rovnomerne umiestnené a nezabúdajte na pravidelné polievanie. Ak sa hnojivo nerozpustí, nie len že nezaberie, ale môže trávnik spáliť.

4. Bez vody neprežije nikto. Týka sa to aj trávnika. Pravidelná závlaha - neskoro večer alebo skoro ráno - je podmienkou, aby sa z neho nestala vyprahnutá púšť, najmä v lete. Ideálne sú podzemné závlahy, ktoré vám ušetria čas, ktorý by ste strávili polievaním.

5. Ochrana trávnika môže byť "behom na dlhé trate". Ak vaša záhrada nie je príliš zaburinená, môžete buriny povyťahovať. Pri väčšom zaburinení použite chemikálie, ktoré nájdete v každom záhradkárstve. Pozorne dodržujte návod na použitie a ak s chemickými postrekmi nemáte skúsenosti - poraďte sa.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com

Diskusia k článku: