Bazar.sk

Túžite po prírode? Kúpou stanu si ju vychutnáte dosýta!

05. 07. 2021

V nasledujúcom článku vám prinášame praktické tipy ako si vybrať vhodný stan práve pre vás.

Neviete ako strávite tohtoročnú dovolenku? Netúžite po luxusných rezortoch, drahých reštauráciách či chlorovaných bazénoch? Ak túžite zažiť nefalšované dobrodružstvo - kúpte si stan. Stanovačka nie je pre každého, avšak aspoň raz by ju mal zažiť každý. Stavanie stanu, večerná opekačka a nezabudnuteľná atmosféra  prinesie spomienky, na ktoré len tak nezabudnete!Ako si však vybrať ten správny stan? V prvom rade si musíte položiť tieto základné otázky.

1. Na aký účel budem stan využívať? 

Najzákladnejšou otázkou je využitie vášho stanu. Stany by sme všeobecne mohli rozdeliť na štyri kategórie. Prvou je rodinný stan. Ak máte deti a chcete im dopriať kempovanie, neváhajte. Tieto stany sa zväčša vyznačujú vyššou hmotnosťou, pretože sa predpokladá, že ich budete prevážať autom. Sú priestranné, a tak vašej rodinke prinesú isté pohodlie. Opačným prípadom sú turistické stany. Tieto stany sú ľahké, a tak vám nebudú zavadzať na bicykli, pri túre či na festivale. V ponuke nájdete aj stany, ktoré sa samorozkladajú. Samostatnou kategóriou sú expedičné stany. Stany sú vyrobené zo špeciálnych materiálov odolných proti vetru, dažďu či mrazu. Sú vhodné do vysokohorských podmienok a ich cena je vyššia. Rekreačné stany sú vhodné len na leto. Ak na festivale netúžite spať pod hviezdnou oblohou, avšak nechcete príliš investovať, tento typ stanu je pre vás ako stvorený. 

2. Akú kapacitu potrebujem?

Pri rozhodovaní nepočítajte len samotné osoby, ale aj miesto na príslušnú batožinu. Na trhu dnes nájdete nielen klasické stany pre jednu, dve či tri osoby, ale aj obrovské stany pre šesť či osem osôb. Zamerajte sa tiež na počet miestností v stane. Pri väčšom počte ľudí sa budete cítiť konfornejšie, ak si kúpite stan so samostatnými spálňami a predsieňou či prístreškom. 

3. Aký materiál a tvar stanu potrebujem? 

Najčastejšie využívaný tvar stanu je kopula. Poväčšine je tento tvar zostavený z dvoch prútov, ktoré sa navrchu krížia. Druhým variantom je tunel. Tieto stany bývajú ľahké a priestranné. Keďže nikdy neviete, kedy vás zastihne dážď dbajte na to, aby ste si kúpili nepremokavý stan. Na orientáciu sa využíva výška vodného stĺpca tropika (vonkajšieho plášťa stanu) a podlahy. Platí, že čím viac mm je uvedených, tým ma stan väčšiu odolnosť proti vode. 

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com

Diskusia k článku: