Dezerty nemusia byť len sladké! Skúste zaexperimentovať vo svojej kuchyni.
Ak obľubujete zeleninu nadovšetko, pridávate ju do každého jedla či ju jete len tak samostatne, vyskúšajte si upiecť špargľový koláč. Zaujímavá chuť a mnoho zdravotných benefitov, ktoré špargľa prináša určite neoľutujete. Nielenže špargľa neobsahuje tuk a má minimum kalórií, je výborným zdrojom vlákniny a stopových prvkov. Účinne tiež znižuje hladinu cholesterolu, udržiava zdravé srdce a cievy či podporuje trávenie. Neváhajte a pustite sa do pečenia.
Budeme potrebovať
Cesto
180 g hladkej múky
50 g studeného masla
40 g bravčovej masti
2 PL vody
soľ
Náplň
200 g špargle (je len na vás aký typ si zvolíte)
3 vajcia
130 g smotanového syra
120 g tvrdého syra
150 ml smotany na varenie
soľ, bazalka, tymian, mleté čierne korenie
olivový olej
paradajky
Postup
Všetky suroviny na cesto si zmiešame a vystelieme ním okrúhlu zapekaciu formu. Cesto popicháme vidličkou a nachvíľu uložíme do chladničky. Rúru si vyhrejeme na 200 stupňov. Formu s cestom zaťažíme papierom na pečenie a suchou fazuľou (prípadne iným ťažítkom, ktoré máme k dispozícii). Pečieme približne 10 až 15 minút do zlatista. Na náplň si očistenú špargľu orestujeme na olivovom oleji 4 minúty. Upečené cesto zbavíme záťaže a necháme trochu vychladnúť. Výhrev rúry si znížime na 180 stupňov. Na dno korpusu rozotrieme smotanový syr, ktorý posypeme korením a bylinkami. Naň pridáme strúhaný syr a špargľu. V miske si rozmiešame vajíčka so soľou a smotanou. Na ozdobu pridáme napoly rozkrojené paradajky. Koláč zalejeme a pečieme približne pol hodinu.
Dobrú chuť!
Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com