Bazar.sk

Máte radi sušené ovocie? Poradíme vám ako na to

30. 08. 2021

Túžite si vychutnať sušené ovocie? Ako na to vám poradíme práve teraz.

Sušené ovocie - buď ho milujete alebo neznášate. Ak patríte k prvej skupine, ste na správnom mieste. Ak máte veľkú úrodu domáceho ovocia, zavarili ste chutné džemy či lekváre, pripravili kompóty a aj napriek tomu vám ho ostalo ešte akosi veľa - usušte ho! Sušené ovocie vám navodí pocit leta za každého počasia. V minulom článku sme vám priniesli informácie prečo je sušené ovocie, ako napríklad slivka, neoceniteľná potravina, ktorú by sme mali konzumovať denne. Dnes vám poradíme, ako si vyšušíte ovocie, aby ste ho zachovali aj na zimné obdobie.

Sušička vám zaberie minimum miesta 

Klasické sušenie v sušičke má viacero výhod. Jednou z nich je aj jej nenáročné skladovanie. Ak sa rozhodnete pre tento variant budú vaše plody rovnomerne vysušené a chutne šťavnaté. Väčšina sušičiek je tiež multifunčná - pri nižšej teplote môžete sušiť bylinky. Sušičky nájdete v rôznych cenových reláciách. Začínajú sa na nízkych sumách, avšak vždy rátajte so spotrebou energie. Takto usušené ovocie skladujte v papierových vrecúškach alebo sklenených pohároch.

Obľúbené sušenie v rúre

Na konzervovanie ovocia nemusíte mať špeciálny prístroj. Postačí vám aj klasická rúra. Čerstvé, zdravé a umyté ovocie nakrájajte na rovnomerné plátky. Tie vedľa seba naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dĺžka sušenia závisí od ovocia a hrúbky plátov. Ovocie sušte na 50 °C až do vtedy, kým sa nescvrke. Sušenie v rúre môže trvať 5 až 8 hodín. Takýto postup vám zabezpečí šťavnaté sušené jablká, slivky, hrušky či jahody

Lacná prírodná sušička - slnko 

Na sušenie ovocia na slnku musíte mať ideálne počasie. Optimálne by malo byť teplo a po celú dobu sušenia hriať príjemné slnko. Ovocie si spracujme presne tak isto, ako na sušenie v rúre. Sitá alebo plech cez deň vyložíme na teplé miesto a prikryjeme ľubovoľnou tkaninou. Všetko záleží od hrúbky rezu, tepla a ovocia, avšak počítajte s najmenej dvomi až tromi dňami sušenia. Cez noc skyjeme ovocie dovnútra. Takto ušušené ovocie vám vydrží pár mesiacov. 

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com, Unsplash.com

Diskusia k článku: