Bazar.sk

Tip na narodeninovú tortu: Týmto receptom potešíte každého oslávenca!

15. 09. 2021

Chutná torta je vizitkou každej vydarenej oslavy. Dnes vám prinášame recept, ktorým zažiarite.

Sladkého nie je nikdy dosť! Ak vás v najbližšej dobe čakajú narodeniny alebo iný významný sviatok a vy zháňate inšpiráciu na tortu snov - viac nehľadajte. Dnes vám prinesieme skvelý recept, ktorý zvládne i začiatočník. Príprava tejto pochúťky trvá dlhšie, ale na konci vás prekvapí báječná chuť a vzhľad hodný cukrára! V minulých článkoch sme vám priniesli tipy na menej náročné recepty - jahodovú bublaninu, čokoládový perník alebo kokosové rezy. Tieto recepty sú rýchle a hodia sa ku každému typu kávy. Dobrú chuť!

Budeme potrebovať

Korpus

5 vajec

7 lyžíc cukru

6 lyžíc výberovej múky

1/2 prášku do pečiva

Základná plnka

6 dcl mlieka

200 g kryštálového cukru

2 žĺtky

100 g Zlatého klasu

200 g masla

Krém

400 g jahôd

400 g čučoriedok

4 lyžice cukru

ľubovoľné ovocie alebo ozdoby

Postup

Korpus

Žĺtka si oddelíme od bielkov. Bielky si vyšľaháme s cukrom tak, aby nám vznikol sneh. Do snehu postupne pridávame žĺtky a neskôr múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko spolu dôkladne vymiešame a vylejeme na vymastenú a pomúčnenú alebo papierom vystlanú tortovú formu. Pečieme do zlatista na 180 stupňoch približne 20 až 30 minút. Takto si vytvoríme tri korpusy, ktoré necháme vychladnúť. Ak chceme, aby bol každý korpus inej farby pridáme ľubovoľné farbivo alebo kakao.

Základná plnka

Základnú plnku si vytvoríme nasledovne. Polovicu mlieka dáme variť s cukrom, v druhej vymiešamie žĺtky a Zlatý klas. Vymiešanú zmes pridáme do vriaceho mlieka a uvaríme z nej hustý puding. Ten necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí doň postupne pridávame kocky masla. Všetko dôkladne vyšľaháme. Zmes si rozdelíme na dve časti a pripravíme si krém.

Krém

Krém si vytvoríme podobne, ako keď robíme džem. Jahody a 2 lyžice cukru necháme zovrieť a varíme dovtedy, pokiaľ sa nám neodparí všetka voda. Rovnaký postup opakujeme aj s čučoriedkami. Ako krém by vám mohol poslúžiť aj domáci alebo kupovaný džem. Vychladnutý jahodový krém zašľaháme do 1/2 základnej plnky. Do druhej časti si rovnako zašľaháme čučoriedkový krém.

Vrstvenie a zdobenie

Na ozdobný tanier si uložíme prvý korpus. Ten natrieme jahodovým krémom, naň naukladáme jahody pre zvýraznenie chuti. Priložíme ho druhým korpusom. Naň natrieme čučoriedkový krém, navrstvíme čučoriedky a priložíme ho tretím korpusom. Tretí korpus môžeme potrieť krémom, ktorý nám ostal alebo roztopenou čokoládou. Dozdobíme ovocím.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com,

Diskusia k článku: