Bazar.sk

Plánujete kúpu sedačky? Poradíme vám, ako si vybrať tú pravú

19. 09. 2021

Sedačka býva dominantou obývacej izby. Pozrite sa na faktory, ktoré by mali ovplyvniť váš výber.

Kúpa novej sedačky nie je jednoduchá vec. Vybrať si spomedzi širokého spektra, ktoré ponúka trh môže byť problém. Prajete si, aby bola funkčná, páčila sa vám a vydržala roky? Samotnú sedačku si častokrát kupujeme na dlhú dobu, a preto je potrebné, aby bola kvalitná a nezunovala sa nám. Alebo vám postačí staršia používaná sedačka, ktorú budete využívať na chalupe alebo ako posteľ pre hostí? Na Bazar.sk si každý nájde novú alebo používanú sedaciu súpravu za priateľnú ceny.

Obývačku si poriadne premerajte

Viete aká veľká by mala byť vaša sedačka? Všetko závisí od veľkosti obývačky. Do veľkej priestrannej miestnosti sa bude hodiť každý typ sedačky - a to nielen klasická, ale aj rohová či kompletná sedacia súprava. Menšia miestnosť, najmä v panelákoch, si bude vyžadovať pohovku menšieho tvaru. Dávajte si pozor na to, aby ste mohli okolo sedačky pohodlne prejsť. Sedacia súprava (dvoj a troj) vám zabezpečí väčší komfort a možnosť samostatného sedenia v kresle. Nábytok si môžete usporiadať ľubovoľne, občas ho presunúť a tak zmeniť opticky priestor. Rohová sedačka sa teší obľube najmä v posledných rokoch. Vyzerá moderne, má mnoho odkladacieho priestoru a prípade potreby poslúži ako posteľ.

Materiál sedačky je rozhodujúci

Okrem kritéria funčnosti, veľkosti a toho či sa nám sedačka páči, je ďalším zásadným bodom materiál. Práve ten môže prispieť k tomu, aby sedačka vyzerala aj po rokoch ako nová. Túžite po prírodnom alebo syntentickom materiály? Nenapodobiteľným prírodným materiálom je koža. Keďže je pevná a pružná, bude vyzerať skvelo aj po dlhom používaní. Koža je ľahko udržiavateľná, pôsobí luxusne a jej dotyk je príjemný. Ekokoža je vhodným materiálom pre tých, ktorí majú alergie. V porovnaní s kožou nemá takú dlhú životnosť, avšak cena je výrazne nižšia. Klasická látka je obľúbeným materiálom, ktorý sa na výrobu poťahov využíva najčastejšie. Je príjemná na dotyk a existuje nekonečné množstvo farebných variácií. Je však náchylná na znečistenie. Zakúpiť si môžete látkové poťahy, ktoré sa dajú vyprať alebo chemicky vyčistiť

Premyslite si jej využitie

Na primárne aké účely budete sedačku využívať? Ak máte garsónku a gauč budete  využívať aj na spanie, prispôsobte tomu kvalitu. Rozkladanie by vám nemalo zabrať viac ako pár minút a malo by byť jednoduché. Na trhu sú aj sedačky, ktoré sa dokážu rozložiť "samé". Ak sa radi po sedačke rozťahujete, ležíte na nej a relaxujete viac hodín denne, zaobstrajte si mäkšie sedáky, polohovateľné rúčky, vankúše či taburetku pod nohy. Tvrdšia a formálnejšia sedacia súprava môže byť vhodná alternatíva pre starších ľudí, ktorým umožní ľahšie zdvíhanie sa z nej.

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: