Bazar.sk

3 účinné spôsoby ako si posilniť imunitu

05. 01. 2022

Imunitný systém vám pomáha brániť sa proti vírusom a baktériám. Posilnite ho jednoduchým spôsobom.

Hoci sa to nezdá, zima so svojim chladným počasím je ideálnym obdobím na prirodzené posilňovanie imunity. Nízke teploty pôsobia ako výzva pre naše telo, ktoré sa vďaka termoregulácii prispôsobuje klimatickým podmienkam. Niekedy sa s tým spájajú klasické zimné ochorenia, no keď dodržíme zopár jednoduchých opatrení, aj s minimálnym úsilím zažijeme úžasnú zimu, plnú zdravia a energie. Odborníci radia najmä jesť výživné teplé jedlá, dopriať si dostatok spánku a zostať aktívnymi.

Zdroj: freestocks, Unsplash

Základom je zdravá strava

Konzumácia pestrej a dobre vyváženej stravy je nevyhnutná pre posilnenie imunitného systému. Doprajte si celozrnné výrobky alebo pečivo z kvásku, chudé mäso, ideálne z domáceho chovu, ryby, strukoviny, orechysemienka, bylinky a koreniny, ale najmä dostatok čerstvého či sušeného ovocia a veľa zeleniny. Jedzte potraviny bohaté na vitamín C, pretože práve ten pomáha posilňovať náš imunitný systém a udržiavať naše telo zdravé a fit.

Zdroj: Ella Olsson, Unsplash

Cvičte každý deň

Fyzická aktivita je pre udržanie zdravia počas zimy nevyhnutná. Nastavte si rutinu, ktorá vám vyhovuje a môžete ju dodržiavať každý deň. Napríklad ranná joga, beh či posilňovanie, jednoducho akákoľvek forma fyzickej aktivity vám pomôže rozprúdiť krv v žilách, zohriať sa a posilniť imunitný systém, čím sa prirodzene ochránite proti sezónnym ochoreniam, ako sú chrípka či prechladnutie. Popri cvičení však nezabúdajte na pitný režim, voda pomáha odstraňovať toxíny z tela, prenáša živiny do buniek a pomáha aj pri chudnutí.

Zdroj: Bruno Nascimento, Unsplash

Vyspite sa do ružova

Aj dostatok spánku prispieva k zdravému a fungujúcemu imunitnému systému, znižuje stresový hormón kortizol a dokonca spaľuje kalórie. Základ je dodržiavať pravidelný režim, aby si telo zvyklo na rutinu. Odborníci odporúčajú chodiť spávať a tiež vstávať v rovnaký čas bez ohľadu na to, či je bežný deň alebo víkend. Ak si potrebujete počas dňa zdriemnuť, nemalo by to trvať viac ako pol hodiny.

Zdroj: Kinga Cichewicz, Unsplash

Zdroj: unsplash.com, bazar.sk

Diskusia k článku: