Bazar.sk

Ceny áut stále rastú, vyčkávať na pokles sa neoplatí

19. 01. 2022

Ak potrebujete auto, ale nové vozidlá presahujú váš stanovený rozpočet, pouvažujte nad jazdeným. Je skvelou alternatívou, keď viete, na čo si dať pozor.

Pokles vo výrobe automobilov kvôli chýbajúcim čipom a vplyvom pandémie, plus zvýšenie dopytu zo strany záujemcov, znamená len jedno. Rast cien nielen nových, ale aj starších áut. V segmente automobilov pozorujeme tento trend už dlhšie a zdá sa, že sa tak rýchlo nezmení. Ak kupujete jazdenku, určite nevynechajte tieto 3 kroky.

Zdroj: bazar.sk

Nekupujte len podľa výzoru

Mnohé jazdené autá sú krásneštýlové, cenovo dostupné, a tak zaujmú na prvý pohľad a rýchlo si k nim vybudujete väzbu. Preto si udržte odstup a majte na mysli najmä účel, na čo auto potrebujete a budete využívať. Ak hľadáte rodinné auto, nestrácajte čas rozjímaním nad športovými tátošmi. Keď potrebujete auto na vozenie detí na krúžky, zamerajte sa na malé a ekonomické vozidlá. Ideálne je preto začať svoje pátranie po vhodnom aute z domu, kde máte pohodlie a dostatok času na to, aby ste si dôkladne prezreli ponuku.

Zdroj: bazar.sk

Trvajte na testovacej jazde

Skúšobná jazda je najlepší spôsob, ako zistiť, či ste si vybrali správnu značku a model. Tiež vám pomôže posúdiť stav konkrétneho auta. Zamerajte sa na niekoľko dôležitých vecí. Ako ľahko sa vám nastupuje a vystupuje z auta, či máte dostatok priestoru na nohy, aj v batožinovej časti, ako pohodlná je poloha vodiča, ako sa dá naklápať volant, ako ľahko nastaviteľné sú opierky pre vodiča i spolujazdca, skontrolujte kontrolky, či nesvietia, pneumatiky, brzdy. Vyskúšajte klimatizáciu, svetlomety, brzdové svetlá, smerovky. Nazrite pod kapotu, kde by nemalo byť nič zatečené alebo od oleja. Prezrite si servisné záznamy.

Zdroj: bazar.sk

Nechajte si auto skontrolovať mechanikom

Zatiaľ čo veľa ľudí testuje autá pred kúpou, len málokto si ojazdené autá pred uzavretím zmluvy preverí mechanikmi. Aj keď si budete musieť zaplatiť takúto kontrolu, z dlhodobého hľadiska by vám mohla ušetriť nemalé peniaze. Niekedy sa dá dohodnúť aj s predajcom, že vám na kontrolu prispeje svojou čiastkou.

Zdroj: Aaron Huber, Unsplash

Zdroje: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: