Bazar.sk

Prerábate záhradu? 3 tipy ako ušetriť náklady.

26. 04. 2022

Znížte svoj rozpočet pomocou jednoduchých nápadov, ktoré vnesú do vašej záhrady originalitu za rozumnú cenu.

Chceli by ste mať zo záhrady naozajstnú oázu pokoja, no zatiaľ má od krásneho miesta oddychu ďaleko? Prerábanie záhrady je projekt náročný na čas, energiu i peniaze. Ak ju chcete obmeniť za rozumnú cenu, vnímajte ju hneď od začiatku ako jeden celok, od trávnika, cez terasu, až po záhradný nábytok a priestor na ukladanie náradia. Všetky tieto prvky budete prepájať v jednotnom štýle.

Zdroj: Rene Asmussen na Pexels

Rozdeľte si záhradu na zóny

Aj keď nemáte veľkú záhradu, stále ju môžete rozdeliť na niekoľko zón. Potrebujete priestor na oddychzábavu, ďalší na pestovanie zeleniny, iný na skalku. Skúste jednotlivé zóny oddeliť veľkými exotickými rastlinami, namiesto mreží, pergol alebo múrov. Nemusíte tak míňať peniaze na terénne úpravy a priestor môžete hocikedy zmeniť podľa nálady.

Zdroj: Max Goncharov na Unsplash

Spravte si cestičku z kameňa

Ak máte rozpočet na cestičku v záhrade, klaďte dosky ďalej od seba a zvyšok medzi nimi vysypte štrkom. Vytvoríte tak zaujímavý efekt a zároveň ušetríte na množstve použitej dlažby. Ďalším zaujímavým riešením je do medzier zasadiť semená divých kvetov, budú pútať pozornosť svojou roztomilosťou. Najlacnejšou alternatívou je úplne sa dlažbe vyhnúť a využiť štrk a kamienky. Vyzerajú krásne na kraji alebo po obvode záhrady, aj pod lavičkou.

Zdroj: Jill Wellington na Pexels

Recyklujte materiály

Starším záhradným kúskom nábytku môžete vdýchnuť dušu tým, že ich upravíte a namaľujete na novo. Pekný záhradný nábytok si môžete zaobstarať aj z druhej ruky u nás, na bazar.sk. Ďalšou cenovo výhodnou alternatívou sú palety, z ktorých si viete vyrobiť zaujímavý paletový nábytok. Stačí pridať farbu, vankúše, deku a môžete mať príjemnú exteriérovú sedačku. 

Zdroj: Daria Obymaha na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com, unsplash.com

Diskusia k článku: