Bazar.sk

3 najčastejšie chyby, ktoré robíme pri kúpe kosačky.

05. 05. 2022

Kosačka na trávu patrí do základnej výbavy každého záhradkára, pretože uľahčuje, zrýchľuje a zjednodušuje údržbu trávnika. Akých chýb sa vyvarovať pri jej kúpe?

S kvalitnou a vhodnou kosačkou dokážete pokosiť trávu na záhrade za kratší čas a s vyššou presnosťou, navyše jej ovládanie zvládne aj neskúsený začiatočník. Existuje mnoho štýlov kosačiek na trávu, z ktorých si môžete vybrať, vrátane kosačiek traktorov, záhradných riderov, tlačených kosačiek, samohybných kosačiek a dokonca aj robotických kosačiek. Okrem toho môžu byť kosačky na trávu buď ručné, plynové alebo elektrické a elektrické sú rozdelené ešte ďalej na káblové a bezdrôtové. Aj keď sa ich dizajn môže líšiť, väčšina produktov, ktoré sa dnes predávajú, sú rotačné kosačky, ktoré využívajú motor na výrobu energie a roztáčajú vodorovný nôž. Nože sú zvyčajne umiestnené v kryte, ktorý zabraňuje odletovaniu trávy a iných predmetov pri práci so strojom.

Zdroj: Lisa Fotios na Pexels

Nesprávny výber veľkosti kosačky

Väčšie kosačky na trávu vám umožnia pracovať rýchlejšie, ale ak sú ručne ovládané, bude ťažké ich poháňať. Pri výbere správnej veľkosti kosačky na trávu myslite na veľkosť vášho trávnika a na to, ako rýchlo chcete prácu vykonať. Vo všeobecnosti by menšie trávniky mali mať šírku kosenia 28-35 cm, zatiaľ čo 35-40 cm je ideálnych pre stredné až veľké záhrady. Kosačky s pojazdom môžu mať šírku záberu až 100 cm a sú určené na prácu na rozsiahlych trávnikoch.

Zdroj: Gustavo Fring na Pexels

Nevhodný výber typu kosačky

Okrem veľkosti budete musieť správnu kosačku prispôsobiť charakteru pozemku (rovinatý, kopcovitý), ale aj prídavnému náradiu, ktoré už doma máte. Existujú rôzne kategórie kosačiek a každá je určená na konkrétnu prácu. Ak použijete kosačku na prácu, na ktorú nie je vhodná, spôsobíte si zbytočné problémy. Preto je dôležité, aby ste kosačku na trávu prispôsobili danej úlohe. Tiež skontrolujte, či je kosačka kompatibilná s rôznymi prídavnými zariadeniami, ako sú vyklápacie vozíky, valce na trávu a prevzdušňovače trávnika.

Zdroj: Joice Rivas na Pexels

Nesprávny výber zdroja energie

Elektrické kosačky na trávu sú ľahké, bezúdržbové a jednoducho sa používajú, ale sú hodia sa naozaj skôr pre menšie záhrady a trávniky, kvôli obmedzeniam napájacieho kábla. Benzínové kosačky sú vo všeobecnosti výkonnejšie, sú robustné a určené na pravidelnejšie používanie. Vyžadujú si primeranú údržbu a pravidelné dopĺňanie palivom. Akumulátorové kosačky sú ekologické, tiché a spájajú výhody oboch predchádzajúcich typov. Automatické robotické kosačky na trávu sú ideálne, ak nemáte čas či chuť na kosenie. Ručné musíte tlačiť, takže sa skôr hodia na malé rovné trávniky.

Zdroj: Magda Ehlers na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: