Bazar.sk

Vytvorte si vlastnú zenovú záhradku jednoducho a rýchlo.

12. 05. 2022

Japonská záhradná inšpirácia, ktorá prináša pokoj a uvoľnenie naberá na popularite. Spravte si ju aj vy.

Pre mnohých ľudí je záhradka útočiskom pred vonkajším svetom, kde si môžu oddýchnuť po náročnom pracovnom dni alebo stráviť príjemné chvíle s rodinou a priateľmi. Záhradu však môžete povýšiť a vytvoriť si priestor pre tiché rozjímanie. Zenové záhrady pôvodne vybudovali japonskí budhistickí mnísi ako miesta na meditáciu a pozorovanie. Aspekty zenového dizajnu môžete začleniť aj do tej vašej.

Zdroj: Yan Krukov na Pexels

Ako by mala vyzerať

Poobzerajte sa po záhrade či dvore a nájdite priestor, ktorý by bol vhodný na meditáciu. Ideálny je úzky priestor alebo roh. Pouvažujte, ako by ste si priestor predstavovali. Zenové záhrady sú dizajnované s ohľadom na sedem hlavných princípov: strohosť (Koko), jednoduchosť (Kanso), prirodzenosť (Shinzen), asymetria (Fukinsei), tajomstvo alebo jemnosť (Yugen), magickosť alebo nekonvenčnosť (Datsuzoku) a ticho (Seijaku).

Zdroj: Ryutaro Tsukata na Pexels

Krásne živé prvky

V zenových záhradách sa častejšie vyskytujú kríky a vinič, často zostrihané do tvarov tak, aby pripomínali prirodzené prostredie, v ktorom sa bežne vyskytujú. Kvety nie sú v zenových záhradách bežné, ale pri vode často nájdeme kvitnúce rastlinky, ako napríklad kosatec, lotos alebo ľalie. V zenových záhradách určite uvidíte aj borovicu, bambus, kvitnúca slivku a čerešňu. Rôzne stromy majú v šintoistickom náboženstve rôzne významy.

Zdroj: skitterphoto na pexels

Tiché neživé elementy

Piesok v zenových záhradách je zvyčajne biely a vyrývajú sa do neho rôzne vzory. Hrabľami môžete do neho nakresliť vlnky, ktoré napodobňujú vodu. Voda je nevyhnutnou súčasťou takejto záhradky a je ideálny prvok na relaxovanie, meditáciu alebo býva aj miestom zhromažďovania. Často býva v záhrade aj ako vodopád, ktorý tečie cez skaly. Kamene sú hlavnou súčasťou každej zenovej záhrady a môžete použiť širokú škálu typov a veľkostí kameňov.

Zdroj: Jonathan Borba na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: