Bazar.sk

Máte zdravotné problémy? Tieto cvičenia s nimi zatočia.

21. 05. 2022

Bolesti chrbta, problémy so spánkom, zlá nálada? Na každý problém existuje riešenie aj bez liekov.

Viacerým chronickým ochorením dokážeme predchádzať zdravým životným štýlom, kvalitnou výživou a pravidelným pohybom. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča približne 150 minút fyzickej aktivity strednej intenzity alebo 75 minút fyzickej aktivity vysokej intenzity týždenne. Urobte si svoj tréning zábavný a zabojujte vodným pohybom proti bežným ochoreniam.  

Zdroj: Andre Furtado na Pexels

Behom zabojujte proti depresii

Aeróbne cvičenia sú pri určitých typoch depresií rovnako účinné ako antidepresíva. Zvyšujú srdcovú frekvenciu a zrýchľujú dýchanie, čím majú pre nás množstvo fyzických, ale aj psychických prínosov. Napríklad beh nám dáva čas premýšľať a vyčistiť si hlavu. Keď sa pohybujeme vonku, v prírode, do tela sa nám vyplavujú endorfíny, ktorým hovoríme aj hormóny šťastia a sú zdrojom dobrej nálady. Beh pomáha aj pri miernej až strednej depresii. Ak nemáte doma bežecké tenisky, lebo beh vám nesedí, nevadí, skúste rýchlu chôdzu. Akékoľvek tempo, pri ktorom sa zadýchate, je zdraviu prospešné.

Zdroj: Nathan Cowley na Pexels

Joga uľaví bolestiam chrbta

Joga buduje silu, zlepšuje flexibilitu a znižuje bolesť kĺbov a svalov. Výskumy dokazujú, že 12-týždňový program jogy pre ľudí trpiacich chronickou bolesťou chrbta zlepšuje funkcie chrbta a dodáva im väčšiu istotu pri vykonávaní každodenných úloh ako bežné lekárske odporúčania. Jogové pohyby v kombinácii s kontrolovaným hlbokým dýchaním môžu tiež pomôcť znížiť stres a zlepšiť spánok, čo tiež prispieva k uvoľneniu svalov a zníženiu bolesti chrbta. Z dlhodobého hľadiska je najlepším spôsobom, ako predchádzať bolestiam chrbta, zlepšiť svoj stred tela, silu brucha a vybudovať svaly na ramenách a spodnej časti chrbta, ktoré podporujú chrbticu.

Zdroj: Natalie na Pexels

Bicyklovanie podporuje imunitu

Viaceré štúdie poukazujú na prínos bicyklovania, ukazuje sa, že môže spomaľovať starnutie a posilňovať imunitný systém. Kúpte si dobrý bicykel, vhodné oblečenie a choďte von. Nezabudnite, že pravidelné mierne tempo bicyklovania je prospešnejšie ako jeden veľký týždenný tréning. Skúste ho preto zaradiť do svojho každodenného života, na bicykli môžete ísť do práce, do obchodu aj na stretnutie s priateľmi.

Zdroj: Bianca Gasparoto na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: