Bazar.sk

Ako mať krásny, zelený a zdravý trávnik.

07. 06. 2022

Poznáte to tvrdenie, že záhrada je vždy zelenšia na susedovej strane? Nuž, nezúfajte. Ak sa dobre postaráte o trávnik, zazelená sa aj ten váš.

Leto je obdobie, kedy chceme, aby náš trávnik vyzeral čo najlepšie. Lenže práve vtedy je najväčšie sucho a teplo, čo priamo ohrozuje starostlivo pestovanú, sviežu a zelenú trávičku. Navyše mu neprospieva ani zvýšený pohyb detí či domácich zvierat, ktorý spôsobuje väčšie opotrebovanie. Teplé počasie láka hmyz a chrobáky, z ktorých nemusí byť nadšený každý záhradkár. Ak to všetko skombinujeme, je pred vami dosť veľká výzva.

Zdroj: pexels.com

Oživte svoj trávnik

Sucho a nadmerné teplo najčastejšie spôsobuje zožltnutie trávnika, no prispieva k tomu aj hnojenie dusíkom. To síce podporí bujný a zelený rast, ale príliš spáli korene a naruší pH pôdy, čo sťaží jeho schopnosť absorbovať vodu. Larvy škodcov tiež stresujú trávnik a spôsobujú jeho choroby. Zbavte sa ich nechemickými prostriedkami a nakŕmte trávnik tekutým tonikom. Zalievajte ho zriedka, ale hlboko.

Zdroj: Karolina Grabowska na Pexels

Udržujte trávnik vyšší

Koste trávu na vyššom nastavení. Dlhšia tráva zapustí dlhšie korene, ktoré sa dostanú k vode v pôde, aj keď je sucho. Takto zabránite príliš rýchlemu vysychaniu a zároveň ochránite korene pred dlhšími nožmi kosačky. Vo všeobecnosti by ste mali nemali kosiť na dlhšie ako 9 cm alebo tretinu výšky trávnika. Častejším kosením vhodnou kosačkou ľahšie dodržíte jeho vhodnú výšku.  

Zdroj: Nicholas Githiri na Pexels

Zbavte sa buriny

Nič v lete nezničí trávnik rýchlejšie ako burina. Rednúci trávnatý porast je vhodným domovom pre rýchlo rastúce buriny, ako sú sedmokrásky, ďatelina, púpavy. Najlepšie riešenie je odstrániť burinu ručne, najmä ak ide len o pár rastliniek. Vtedy stačí aj raz, ale musíte odstrániť všetky korene. Všetky nové výhonky by ste mali vyklčovať skôr, než pevne zakorenia, čo trvá asi 6 týždňov. Pred kosením ho pohrabte, aby ste odstránili všetky zvyšky buriny.

Zdroj: Ylanite Koppens na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: