Bazar.sk

Čo potrebujete na dobrú stanovačku

26. 06. 2022

Ak nemáte so sebou základné veci na kempovanie, vaša pohoda v prírode sa môže rýchlo zmeniť na nočnú moru na pohotovosti.

Stanovačka je vynikajúci spôsob, ako si užiť prírodu a jej benefity, stráviť nezabudnuteľné chvíle s priateľmi a rodinou a vychutnať neobyčajné dobrodružstvo. Takýto pobyt vonku prospieva nášmu telu, mysli, duši, vytrhne nás z bežnej každodennej rutiny a prinesie dávku humoru, zábavy a odpočinku. Na stanovačku sa však treba dôkladne pripraviť, aby sme si pobyt v prírode užili a boli pripravení na akúkoľvek situáciu. Nič nie je horšie, ako keď sa fantastické zážitky zmenia na nočnú moru, pretože ste si niečo nezbalili.   

Zdroj: Djordje Petrovic na Pexels

Musíte dobre spať

Aj keď spánok pod širákom alebo pod hviezdami môže znieť romanticky, určite bude lepšie, ak si spravíte zázemie a postavíte stan. Ochráni vás pred náhlou zmenou počasia, rannou rosou aj vetrom. Nezáleží na tom, aký veľký stan si vezmete, no pre istotu pribaľte do batoha aj potrebné príslušenstvo, lano, stanové tyče, kolíky. Do stanu tiež potrebujete spacák, pretože hoci odpočinok na machu a lístí môže byť zábavný, v noci, keď klesne v lese teplota, vás nezahreje. Navyše, väčšina hmyzu je aktívna práve v noci a mali by ste sa pred ním chrániť.

Zdroj:Quang Nguyen Vinh na Pexels

Potrebujete si pripraviť jedlo

Stanovačka neexistuje bez opekačky. Musíte si teda zobrať veci na to, aby ste dokázali rýchlo a ľahko založiť oheň. Pribaľte si zápalky, zapaľovač. Vezmite so sebou aj suchú kôru, noviny. Nezabudnite na vreckový nožík, aby ste dokázali odrezať drevo, nabrúsiť palice, nakrájať potraviny, ak sa chystáte loviť ryby, zíde sa vám aj tam. Bez noža sa jednoducho nepohnete. Nezabudnite si do batohu vložiť fľašu s vodou, aby ste nemuseli piť tú z rybníka alebo jazera. Môže vám spôsobiť vážne ochorenia.

Zdroj: Clem Onojeghuo na Pexels

Výbava vám pomôže

Na stanovačke máte len pár vecí, preto by vám mali zostať suché. Nič vám neskazí náladu rýchlejšie ako vlhké oblečenie. Zoberte si preto do ruksaku nepremokavé oblečenie, nezabudnite na dobré topánky. Potrebovať budete tiež baterku, základnú lekárničku, záchranársku fóliu, zídu sa vám ľahké skladacie stoličky, varič, cestovná výbava, príbor a hliníkový riad, chladiacu tašku, kúpiť si môžete aj kempingovú sprchu či mini gril.

Zdroj: Josh Hild na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: