Bazar.sk

V lete sa ťažko spí. Čo vám pomôže dobre si oddýchnuť?

02. 07. 2022

Spálňa je našim útočiskom, miestom, kam chodíme relaxovať a odpočívať. Tieto 3 tipy do nej vnesú pokoj a harmóniu.

Dobrý nočný spánok má obrovský vplyv na naše zdravie, na to, ako sa cítime, koľko máme energie počas dňa, či sa dokážeme sústrediť, ako si vieme poradiť s problémami a úzkosťami. Okrem toho, že by sme mali chodievať spávať približne v rovnakom čase každý večer, pohodu nám pomôže navodiť aj priestor, v ktorom spíme. Dizajn spálne, farebnosť, výber nábytku a doplnkov, to všetko váš spánok zlepší. Zmeny môžete spraviť hneď, ale na ich účinok si doprajte trochu času a trpezlivosti.

Zdroj: Rachel Claire na Pexels

Stmavte miestnosť

Ak potrebujete zlepšiť spánok, najdôležitejšie je, aby ste čo najviac zatmavili miestnosť. Vyberte si tmavé zatemňovacie závesy, dajte na okná žalúzie alebo roletu, prípadne okenice. Okrem toho, že zabránia tomu, aby vás ráno slnečné lúče bodali do očí, prípadne zablokujú večerné pouličné osvetlenie, pomôžu vám aj udržať miestnosť chladnejšiu. Okenice dokonca dokážu znížiť intenzitu vonkajšieho hluku, ktorý by váš spánok mohol počas noci rušiť.

Zdroj: pexels.com

Vyberte si dobrú posteľ

Na to, aby ste sa dobre vyspali, potrebujete dostatok priestoru. Najmä, pokiaľ vedľa vás spí zlodej prikrývok, boxer alebo futbalista. Odokrývanie, náhodné buchnáty alebo kopance vám na nočnej pohode nepridajú. Čím väčšia posteľ, tým lepšia šanca, že budete mať svoj priestor a v pokoji sa vyspíte. Matrac a poťah na matrac si vyberajte z prírodných materiálov. Vlna a bavlna pomáhajú regulovať telesnú teplotu, na rozdiel od syntetických materiálov, ako je pena. Tie spôsobujú prehrievanie. Absorbujú teplo, čím zvyšujú telesnú teplotu.

Zdroj: Lina Kivaka na Pexels

Odložte elektroniku

Všetci vieme, že elektronika narušuje nočný spánok. Jej modré svetlo môže oklamať vaše telo, aby si myslelo, že vonku je stále deň a snažilo sa udržať vás v bdelom stave. Už 2 hodiny modrého svetla pred spaním môže spomaliť alebo zastaviť uvoľňovanie spánkového hormónu melatonínu. Lenže je jasné, aké ťažké je zaobísť sa bez svojho telefónu, tabletu, notebooku. To od nás nikto nechce. Stačí, ak ich necháme v nabíjačke v inej miestnosti bytu, nie rovno na nočnom stolíku pri hlave. Vyberte si radšej krásny klasický budík, bude pôsobiť očarujúco a navyše vám pomôže v noci zaspať.

Zdroj: Acharaporn Kamornboonyarush na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: