Bazar.sk

Túžite v horúčavách po tieni? Postavte si altánok.

24. 07. 2022

Altánok je vynikajúci spôsob, ako si užívať leto v príjemnom tieni, pripraviť nezabudnuteľnú oslavu alebo umožniť deťom byť vonku čo najviac. Ako si vybrať ten správny?

Ak sa chystáte usporiadať krásnu oslavu vo vašej záhrade, no obávate sa, že by vám ju mohlo znepríjemniť príliš horúce počasie alebo letná búrka, ktorá sa spustí znenazdajky a bez varovania, máme pre vás skvelé riešenie. Vďaka prístrešku môžete tráviť vonku množstvo času bez obáv z akéhokoľvek počasia a užívať si potešenie z pobytu vonku. Altánok využijete aj pri grilovaní, ak potrebujete ochrániť vírivku pred škodcami, hmyzom a osami. Ak pridáte krásny záhradný nábytok, môže vám poslúžiť ako príjemné útočisko pred stresom. Ako vybrať ideálny altánok pre vaše potreby?

Zdroj: pixabay

O čom uvažovať pred kúpou

Pred kúpou zvážte niekoľko skutočností, napríklad akú veľkosť altánku potrebujete vzhľadom na veľkosť vašej záhrady. Ak máte malú záhradku, bude jej až príliš dominovať a vystačíte si s pergolou alebo prístreškom. Pri dostatočnom priestore ďalej rozhodnite, kam ho chcete umiestniť tak, aby so záhradou pekne ladil, nie iba postaviť ho hocikde, kde je práve voľné miesto. V lete ho využijete na stretnutie s priateľmi a rodinou, v zime sa vám zíde ako priestor, kde môžete napríklad odložiť záhradný nábytok. Altánky vyzerajú najkrajšie na konci alebo v rohu záhradky, prípadne na konci zorného poľa.

Zdroj: Rajeev Nedumangadu na Pexels

Aký typ altánku si vybrať

K dispozícii máte široký výber rôznych druhov altánkov. Veľmi vzdušne pôsobia altánky bez stien, len s okrasnými detailmi. Niektoré majú steny nízke, do polovice alebo dvoch tretíniné zase plné až po strechu. Iným typom sú záhradné domčeky, ktoré vyzerajú ako menší drevený domček. Majú plné steny, dvierka a často dokonca roztomilé okná, aj s kvetináčmi, do ktorých si môžete vysadiť napríklad voňavú levanduľu. Ak chcete potešiť svojich najmenších, zaobstarajte im malý drevený domček, v ktorom sa môžu hrať celé leto.  

Zdroj: Marina Abrosimova na Pexels

Na aký účel ho použijete

Podľa rozmerov altánku sa môžete rozhodnúť, ako ho budete využívať. Ak patrí k menším, môžete dať do neho príjemné jednoduché sedenie. Vo väčšom priestore svoje miesto nájde aj celá sedacia súprava, úložný box či dokonca gril alebo vírivka. Je to skvelé miesto na oslavy a stretnutia s priateľmi. Ak máte deti, práve ste im pripravili čarovný priestor pre hry a zábavu. V altánku sa môžu hrať aj v nepriaznivom počasí, počas dažďa i chladnejších dní. Nemusia si upratovať hračky na von do garáže, stačí ich uložiť v altánku. V lete im stačí pár podušiek, sedacích vakov a prikrývok a môžu si tam spraviť vlastné divadelné predstavenie.

Zdroj: Jonathan Borba na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: