Bazar.sk

Ako vybrať deťom kvalitnú školskú tašku.

09. 08. 2022

Hoci sa len začal august, už teraz by sme mali myslieť na prichádzajúcu jeseň a deň, kedy sa deti opäť vrátia do školských lavíc. Školská taška je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré deti potrebujú.

Deti veľmi rýchlo rastú, takže kupovať školskú tašku sa neoplatí pred prázdninami, ale až v tomto období. Odborníci odporúčajú, aby kompletne zbalená taška vážila maximálne 10 % telesnej hmotnosti dieťaťa. To je vrátane učebníc, zošitov, peračníka, obedára, fľašky s vodou, prípadného úboru a tenisiek na telesnú výchovu. Tvar tašky by mal byť prispôsobený výške a veľkosti dieťaťa tak, aby ochránil ich držanie tela a najmä chrbát.

Zdroj: Tim Gouw na Pexels

Konštrukcia tašky

Taška musí byť pevná a ideálne vodeodolná alebo mať pláštenku. Materiál by mal byť pevný, aby sa zabránilo prehýbaniu. Základňa by mala byť odolná voči oteru a vystužená. Nemala by presahovať ramená vášho dieťaťa, keď si s ním sadá a tiež by nemala byť širšia ako je hrudník dieťaťa. Rám a nastaviteľný bedrový popruh zabezpečia, že väčšina váhy spočíva na bokoch a panve, nie na ramenách a chrbtici. Kompresné popruhy na bokoch pomáhajú stabilizovať tašku na chrbte. Ramenné popruhy by mali byť nastavené tak, aby sa dieťa nemuselo predkláňať a základňa batohu spočívala na jeho bokoch, nie na zadku.

Zdroj: Karolina Grabowska na Pexels

Dôležité a zbytočné doplnky

Vrecká a priehradky vo vnútri tašky pomôžu rovnomerne rozložiť váhu a malému žiakovi usporiadať svoje veci. Bonusové body má určite každá taška, kde je bočný držiak na fľašu s nápojom. Akékoľvek rozliatie tekutiny vďaka nemu zostane na vonkajšej strane batohu. Za zbytočný doplnok sa považujú kolieska na taške, keďže deti behajú, vozia sa v autobusoch a počas dňa sa presúvajú z triedy do triedy. Museli by tašku ťahať po hrboľatom teréne, po tráve, chodníkoch, dvíhať a prenášať po schodoch, nehovoriac o tom, že by boli stále otočené do jednej strany, podľa toho, ktorú ruku na ťahanie preferujú.

Zdroj: Kobe - na Pexels

Pár pravidiel pre deti

Okrem dobrej tašky, ktorá vášmu dieťaťu sadne, by malo každí dieťa poznať pár pravidiel, ako s taškou zaobchádzať. Ukážte dieťaťu, ako si má čupnúť, keď si chce tašku vyložiť na chrbát, aby sa zbytočne netočilo z jednej strany na druhú. Naučte ho, aby si najťažšie veci a učebnice kládlo na spodok, čím uľahčí záťaži na ramenách. Je dôležité, aby si dieťa tašku denne vyprázdňovalo a nenosilo v nej zbytočnosti, ktoré jej vo finále pridávajú na váhe. Pripomeňte dieťaťu, aby si popruhy na taške často kontrolovalo, pretože váha tašky sa každý deň mení a treba ich tomu prispôsobiť.

Zdroj: RODNAE Productions na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

 

Diskusia k článku: