Bazar.sk

Chcete sa presťahovať na vidiek? Tieto domčeky sú na predaj.

13. 08. 2022

Život na vidieku priťahuje tých, ktorým nevyhovuje ruch veľkomesta, potrebujú sa prejsť vo vlastnej záhradke a užívať si ticho okolitej prírody. Ak ste sa v popise našli, vyberte si domček, v ktorom budete šťastní.

Skôr, než sa usadíte desiatky kilometrov od mesta, mali by ste si dobre premyslieť výhody a nevýhody, ktoré vám takýto krok prinesie. Nehnuteľnosti na vidieku bývajú zvyčajne lacnejšie ako mestské v podobnej veľkosti. S tým sú spojené aj nižšie životné náklady. Iste, situácia je iná v satelitoch veľkých miest, kde sa ceny pohybujú približne na rovnakej úrovni ako v mestách. Vidiek tiež prináša silnejší pocit komunity, spojenie s prírodou a pokojnejšie tempo života.

Zdroj: Pixabay

Na samote

Bývanie v odľahlých kútoch prináša významný pocit súkromia. Nemusíte sa obávať klebetných susedov, neohlásených návštev ani zvedavých okoloidúcich. Môžete si postaviť veľký dom s obrovskou záhradou a pozemkom, kde si môžete robiť čo sa vám zachce a dokonca sa môžete dopracovať k sebestačnosti v pestovaní ovocia, zeleniny, byliniek či chove hospodárskych zvierat. V obklopení prírody získate pokoj a vyrovnanosť, počúvať budete cvrčky a žaby, v noci uvidíte hviezdy. Pozrite si rodinný dom s rozsiahlym pozemkom v tichom prostredí, usadlosť s tromi domami alebo rodinný dom na samote.  

Zdroj: Oleksandr Pidvalnyi na Pexels

V dedine

Ak hľadáte jednoduchý život, s množstvom pevných medziľudských vzťahov v čistejšom prostredí, možno vás upokojí kompromis medzi rušným mestom a samotou, bývanie na dedine. Väčšina z nich je v krásnom prostredí, s nádhernými zelenými kopcami alebo v objatí majestátnych hôr, so širokými poľnohospodárskymi poľami, čistým vzduchom a pokojom. Možno vás zaujme historický banícky dom, rodinný dom 20 minút od Bratislavy alebo vidiecka usadlosť v Dolných Orešanoch.

Zdroj: Ekrulila na Pexels

Na chate

Chata je ideálnym riešením, ak sa nechcete vzdať výhod, ktoré poskytuje mesto alebo nemôžete z mesta odísť a zároveň hľadáte priestor na oddych a relax cez víkendy, prázdniny, dovolenky. Výhodou chát je, že stoja zvyčajne menej ako veľké rodinné domy na dedinách, sú menšie, s čím sa spájajú aj nižšie náklady. Môžete si ich prerobiť alebo vyzdobiť podľa vlastných predstáv a dodať im tak špecifický šmrnc. Poskytnú vám dostatok súkromia, rodinnej pohody a slobody. Možno sa vám zapáči pôvodná drevenica v Dlhej nad Kysucou, chalupa v Bartošovej Lehôtke alebo chata v nádhernej kysuckej prírode.

Zdroj: Felix Mittermeier na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: