Bazar.sk

Lezú vám muchy do domu? 3 tipy ako sa ich účinne zbavíte prirodzenou formou.

18. 08. 2022

Okná a balkóny dokorán, vnútri na kuchynskej linke šťavnaté melóny, sladučké ovocie a limonády od výmyslu sveta. Toto láka aj nevítaných návštevníkov – muchy. Ako sa ich zbaviť bez použitia chemikálií?

Najúčinnejší spôsob, ako sa zbaviť múch, je zabezpečiť, aby bol váš domov čistý a bez akýchkoľvek sladkých látok, hnijúceho mäsa alebo iného odpadu. To znamená, že budete musieť upratať po každej príprave a konzumácii jedla, utierať povrchy, na ktorých s jedlom manipulujete a vynášať odpadky, aby sa muchy vo vašej domácnosti zbytočne nezdržiavali. Nejde však len o kuchyňu, často napríklad zabúdame upratovať a umývať dlážku pod posteľou, napriek tomu, že v posteli nezriedka jedávame my alebo naše deti.

Zdroj: Thierry Fillieul na Pexels

Pomôžu vám rastlinky

Je známe, že bazalka odpudzuje nielen muchy, ale aj komáre. Preto by ste ju mali pestovať nielen na balkóne či v záhrade, ale aj v črepníku v kuchyni. Ak si neviete poradiť s muchami dlhodobo, vyskúšajte im nastaviť pascu a kúpte si mäsožravé rastlinky. Nielenže sa zbavíte múch a iného hmyzu, ale vaša kuchyňa bude vyzerať pôsobivo.

Zdroj: monicore na Pexels

Spoľahnite sa na ovocie

Ak máte prezreté ovocie, ktoré sa už pomaly začína kaziť, dajte ho na dno sklenenej nádoby. Môžete tiež pridať trochu octu do ovocia, aby ste vytvorili ešte efektívnejšiu pascu. Potom vyrobte z papiera kužeľ a umiestnite ho na vrch nádoby. Podarí sa vám vôňou ovocia pritiahnuť škodcov, ktorí nič netušiac vlezú dnu. Úzky vrch ich však zachytí tak, že sa nemôžu dostať von a v nádobe zostanú uväznení. Potom môžete pridať ovocie do kompostu, recyklovať papier, nádobu umyť a znova použiť.

Zdroj: pixabay

Využite vône

Existujú rôzne pachy alebo vône, ktoré môžu muchy odradiť a zároveň ich využijete ako prírodný čistiaci prostriedok. Príkladom sú esenciálne oleje, ako je mäta citrónová tráva alebo levanduľa. Pokojne pridajte pár kvapiek do vody v spreji a postriekajte v kuchyni. Zanechá ju nielen sviežu a voňavú, ale zabráni aj nájazdu múch. Muchy tiež neznášajú vôňu škorice, takže vám pomôžu napríklad sviečky so škoricovou vôňou. Muchám tiež vadí vôňa vodky, buď ju použite v spreji alebo si nechajte v kuchyni vrecko s vodkou a zabránite tak kontaminácii vašich potravín.

Zdroj: Mareefe na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: