Bazar.sk

Poznáte „hygge“? Spraví vás šťastnými.

25. 08. 2022

Koncept, ktorý vnesie do života pokoj a radosť môžete poľahky preniesť aj do vášho domova.

Hygge pochádza z dánčiny a ťažko sa prekladá do slovenčiny, pretože je to skôr pocit ako presné slovné pomenovanie. Zhruba znamená niečo ako útulnosť. Je to ale nálada, atmosféra, pocit, ktorý vytvoríme úprimným potešením sa z obyčajných, každodenných okamihov. Možno práve pre tento pocit prispieva k tomu, že sa Dáni považujú za jedných z najšťastnejších ľudí na svete. Hygge môžete pozvať do svojho života aj vy. A nemusíte prerábať svoj domov, chodiť nakupovať drahé nové veci alebo sa učiť ďalšie zručnosti.

Zdroj: cottonbro na Pexels

Vytvorte si pohodlie

Vyberte si cielene jedno miesto vo vašej domácnosti, kde sa budete cítiť krásne a pohodlne, kam si po dlhom dni môžete sadnúť a nerušene chvíľu oddýchnuť. Môže to byť pohodlné kreslo v kúte izby, príjemná sedačka v obývačke, vankúšiky či sedacie vaky na zemi, ale aj kúpeľňa s úžasnou vaňou, kde si môžete užívať voňavý kúpeľ. Obklopte sa pri tom teplými, mäkkými a útulnými látkami, či už to budú mäkké deky, plyšové prikrývky alebo vlnené dečky.

Zdroj: Andrea Piacquadio na Pexels

Stolujte štýlovo

Venujte pozornosť kvalitnému a chutnému jedlu, i spôsobu, akým stolujete. Dáni sedávajú s rodinou i priateľmi, jedia z krásnych tanierov, pijú zo štýlových pohárov a osobitých hrnčekov. Inšpirujte sa nimi, dajte si vlastnoručne pripravené pochúťky a nerozmýšľajte nad kalóriami, ide o to, aby ste si dopriali dobré jedlo a užili milú spoločnosť. Rozprávajte sa, počúvajte hudbu a uvidíte, ako sa vám okamžite zlepší nálada.

Zdroj: cottonbro na Pexels

Obklopte sa prírodou

Ideálne je, ak by ste, podobne ako Dáni, trávili čo najviac času vonku. Kúpte si tenisky, bicykel alebo kolobežku a môžete ísť kamkoľvek na prechádzku či túru. Na začiatku stačí aj obyčajná prechádzka, nemusíte ísť hneď s batohom do hôr. Ak nemáte čas byť vonku denne, spravte to naopak, prineste si prírodu domov. Výskumy dokazujú, že ak máte doma rastliny, prospieva to vášmu zdraviu a psychickej i emocionálnej pohode.

Zdroj: Elle Hughes na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: