Bazar.sk

Ako ušetriť doma na energiách.

05. 09. 2022

Obávate sa vysokých cien za energie počas jesene a blížiacej sa zimy? Pozrite si zopár tipov, ako udržať účet na uzde.

Malé detaily vedú k veľkým výsledkom. Už drobnými úpravami v životnom štýle dokážeme za rok ušetriť niekoľko desiatok eur za energie. Stačí, ak využijete zopár tipov a váš domov zostane príjemne teplý aj počas zimy, znížite svoj účet, ustrážite plytvanie a priblížite sa k šetrnému využívaniu zdrojov. Základom je dobrá izolácia a kvalitné zabezpečenie okien i dverí, aby k vám chlad neprenikol a zároveň ste udržali teplo vo vnútri.

Zdroj: Charlotte May na Pexels

Využite termostat

Ak nemáte, nechajte si namontovať termostat. Dokážu vám ušetriť až 10 % nákladov na kúrenie. Moderný termostat ponúka jednoduché a rýchle riešenie na efektívne ovládanie vykurovania. Dokáže sa sám vypnúť, keď nie ste doma, pozná teplotu, ktorú máte v jednotlivých miestnostiach radi, takže nikdy váš dom neprekúri. V izbách vám stačí udržať teplotu do 23 °C, na spanie je príjemná okolo 20 °C.

Zdroj: Patrycja Grobelny na Pexels

Spoľahnite sa na viaceré zdroje tepla

Vedeli ste, že na vykúrenie miestnosti nepotrebujete nevyhnutne len radiátor? Ak máte slnečný byt alebo dom otočený na juh, nechajte závesyzáclony počas slnečných dní odostreté, aby ste využili slnečné lúče na zohriatie izby. Naopak, okolo 16.00 hod., keď už slnko zapadne ich zatiahnite, aby teplo neunikalo a zastrčte ich za radiátory. Ak radi pečiete a varíte, teplom z rúry pohodlne vykúrite kuchyňuobývačku.

Zdroj: cottonbro na Pexels

Dobre rozmiestnite nábytok

Usporiadanie nábytku môže mať obrovský vplyv na to, ako teplo alebo chladne sa v miestnosti cítite. Ak sa cítite chladno a potrebujete zvýšiť kúrenie, pozrite sa, či nemáte sedačku pri vonkajšej stene. Ak áno, skúste ju posunúť. Pohovku aj ostatný nábytok by ste mali ukladať skôr k vnútorným stenám, aby ste cítili teplo z celého domu, nie chlad presakujúci zvonku. Sedenie by nemalo blokovať radiátor. Takto môžete ušetriť 5-10 % nákladov. Vedeli ste, že aj koberec môže poskytnúť dobrú izoláciu, ktorá zabráni unikaniu tepla?

Zdroj: Chait Goli na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: