Bazar.sk

Chcete zostať fit? Tieto športy sa hodia na jeseň.

16. 09. 2022

Kratšie dni a nižšie teploty ovplyvňujú vašu kondíciu, imunitu i náladu. Ak chcete zostať zdraví a vo forme, teraz je ideálny čas vytvoriť si plán pravidelných a vhodných fyzických aktivitách.

Prichádzajúca jeseň, chladnejšie teploty a kratšie dni spôsobujú, že mnohí z nás upúšťajú od športových aktivít, obmedzujú svoje prechádzky a pobyt vonku. Obávame sa sychravého a daždivého počasia, chladu, vírusov. Utiekame sa do pohodlia svojich domovov, varíme hutné a výživné jedlá, často sa schúlime pod teplučkou dekou s obľúbenou knihou. Lenže ak to robíme neustále, zdravie si nechránime, naopak, priamo ohrozujeme.

Zdroj: Mati Mango na Pexels

Prečo športovať na jeseň

Ak len tak polihujeme na pohovke alebo v posteli a obmedzujeme svoju fyzickú aktivitu, podporujeme spomaľovanie metabolizmu. Kratší deň a menej slnečného žiarenia spôsobuje zvýšené vylučovanie melatonínu, čo zvyšuje túžbu po jedle a sladkostiach. Pridajme k tomu nedostatok vitamínu D a výsledkom je oslabenie prirodzenej imunity, horšia nálada a fyzickú i duševnú nepohodu.

Zdroj: Spencer Gurley Films na Pexels

Športy, ktoré môžeme robiť vonku

Najjednoduchším jesenným športom je beh. To najťažšie je začať sa hýbať, ak to zvládnete, potom to už pôjde ľahko. Stačia vám tenisky, možno bunda a ak treba aj čiapka. Pre dobrú náladu si dajte do uší slúchadlápustite hudbu alebo dobrý podcast. Ak nie ste úplne vo forme, vyskúšajte nordic walking, chôdzu s palicami. Nezaťažuje tak kĺby dolných končatín.

Ak milujte hory, vysadnite na horský bicykel, ak mesto, zaobstarajte si elektrický a vyrazte von. Alebo si dajte dobrú obuv, bundu, sveter a choďte pešo. Užite si veľkolepé výhľady na farebnú krajinu, dýchajte čerstvý a svieži vzduch a načerpajte nové sily.

Zdroj: Daniel Reche na Pexels

Ideálne športy v interiéri

Ak sa vám nechce tráviť čas vonku, vyberte sa do posilňovne. Oblečte si tričko, mikinu, tepláky, na nohy vhodné tenisky, do ruky uterák a fľašu s vodou. Silové a vytrvalostné cvičenia sú skvelé, ak si potrebujete vyformovať postavu, chcete sa pustiť do boja s tukom a nadváhou alebo len potrebujete dostatok energie pre každodenné fungovanie. Cvičiť však môžete aj doma, zoberte si karimatku a inšpirujte sa množstvom videí zadarmo – vyberte si pilates, jogu alebo posilňovanie s vlastnou váhou.

Zdroj: Annushka Ahuja na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: