Bazar.sk

3 jednoduché kroky, ako pripraviť svoj domov na príchod jesene.

20. 09. 2022

Astronomická jeseň začína 23. septembra 2022 a končí 21. decembra 2022. Ako využiť toto obdobie a prejsť z leta do jesene, aby vám bolo doma príjemne a útulne?

Jeseň nám začne rýchlo skracovať dni a prinášať pokoj večerov, teploty vonku postupne klesajú, listy menia svoje farby a my sa chystáme na dožinkové slávnosti, burčiak a kolotoče. Pred príchodom zimy a Vianoc máme priestor a čas na to, aby sme dostali svoj domov do špičkovej formy. Začnime prácami v exteriéri, v záhradách, pokračujme cez dôkladné upratanie interiéru a sezónnych dekoráciách, až po drobné úpravy, ktoré doladia našu atmosféru.

Zdroj: Max Vakhtbovych na Pexels

Upracte vonku

Jeseň je výborný čas na vyčistenie exteriéru. Využite ju napríklad na vyčistenie odkvapov, pretože padajúce listy a vetvičky môžu ľahko zabrániť plynulému odtekaniu vody. Stačí vám rebrík, špachtľa, lopatkapracovné rukavice. Odstráňte všetky nečistoty, ktorí v odkvapoch nájdete a dočistite rukou. Dávajte pozor, aby vám nečistoty nespadli do odkvapovej rúry alebo po stenách, pretože by mohli spraviť škvrny, ktorých sa tak ľahko nezbavíte. Na konci prelejte vodou, aby ste si boli istí, že rúra je čistá.

Zdroj: Max Vakhtbovych na Pexels

Vyčistite celý dom

Zvyčajne sa hovorí o jarnom upratovaní, ale jeseň je na hĺbkové upratovanie vhodnejšia. Vyčistite okná, lišty, utrite prach na miestach, na ktoré často zabúdame, ako je vrch políc či skriniek. Začnite obývačkou a postupne prejdite všetky izby. V kuchyni nezabudnite dôkladne vyčisť rúru aj chladničku. Rúru vyčistite handrou namočenou v octe, následne rozohrejte a po vychladnutí len zotrite hubkou. Ocot využijete aj pri chladničke, stačí ju odpojiť, do 1 litra teplej vody dajte 3 lyžice octu a prejdite všetky povrchy. Nechajte postáť 15, 20 minút, umyte a vyutierajte do sucha.

Zdroj: Liliana Drew na Pexels

Doplňte jesenné dekorácie

Vneste domov jesennú atmosféru farbami – žltou, oranžovou, sýto červenou, zemitými hnedými farbami. Môžete ich využiť na stenách, nábytku aj doplnkoch. Sústreďte sa najmä na mäkké materiály, prehozy, vankúše, závesy. Ak máte výrazné čalúnenie alebo krásny starožitný nábytok, ktorý chcete nechať vyniknúť, nechajte vankúše a dekorácie jednoduché a naopak, pri jednoduchom nábytku sa nebojte vrstviť viac materiálov na seba, experimentujte s farbami i materiálmi.

Zdroj: Ivan Samkov na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: