Bazar.sk

Ako si poradiť s jesennou únavou.

25. 09. 2022

Jeseň so sebou prináša kratšie dni, menej svetla, nedostatok kvalitného spánku a pohybu. Inšpirujte sa tromi tipmi, ako sa udržať v dobrej nálade a pozitívnej energii.

Úbytok denného svetla v jesenných a zimných mesiacoch zásadne ovplyvňuje aj náš cyklus bdenia a spánku. Menej svetla spôsobuje vyššiu produkciu melatonínu, čo vedie k pocitu malátnosti alebo únavy. V minulosti sa ľudia prirodzene prispôsobovali svetlu a chodili včaššie spávať. Dnes tento prirodzený rytmus obchádzame, večer svietime a ráno vstávame ešte za tmy. Keď k tomu pridáme horšie počasie a dážď, výsledkom je, že sa menej hýbeme a kvôli sedavému životnému štýlu v noci ťažšie zaspávame. Nemáme dostatok energie a chuti hýbať sa a celý kruh sa uzatvára. Ako z neho von?

Zdroj: julie aagaard na Pexels

Ráno potrebujeme svetlo

Na to, aby sme telu ukázali, že je čas byť hore a začať svoj deň, mali by sme mu dopriať svetlo. Každý deň si stanovme čas, kedy musíme vstať a dodržme ho, aj keď to znamená nastaviť si budík aj počas víkendu. Po jeho zazvonení vstaňme  z postele, hoci sa spočiatku budeme musieť možno prekonávať. Zasvieťme si lampičku na nočnom stolíku alebo aj veľkú lampu. Nech si telo uvedomí, že je svetlo a môže začať fungovať.

Zdroj: Lisa Fotios na Pexels

Motivujme sa k cvičeniu

Cvičenie je často jednou z vecí, ku ktorej máme nulovú alebo len veľmi nízku motiváciu. Lenže práve vďaka pohybu sa budeme cítiť plní energie a bdelí, dokonca aj po občasnom nedostatočnom spánku. Nezáleží na tom, aký typ pohybu si zvolíme, či budeme cvičiť s činkami, na rotopede alebo bežeckom páse. Cvičenie nám napumpuje endorfíny do tela, čo pomôže v boji si zimným útlmom.

Zdroj: Valeria Ushakova na Pexels

Choďme von

Áno, počasie nás veľmi neláka, ale mali by sme ísť von každý deň. Spomeňte si na moment, keď sa vrátite domov, vyzlečiete si kabát, vyzujete čižmy a budete si môcť sadnúť do kresla so šálkou horúcej čokolády alebo čaju. Stačí, ak vonku strávime jednu hodinu a nemusí to byť v kuse. Je to najlepší spôsob, ako získať vitamín D a podnietiť telo, aby produkovalo menej melatonínu.

Zdroj: Philip Ackermann na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

 

Diskusia k článku: