Bazar.sk

Dajte si zdravie v šťavnatom jesennom ovocí.

28. 09. 2022

Záhrady sú plné sladučkých jabĺk, hrušiek a sliviek. Prečo by ste sa mali do nich s chuťou zahryznúť?

Keď sa povie jeseň, vidíme pred sebou krásne farebné lístie padajúce zo stromov, cítime vôňu pečených gaštanov a vnímame ranný sychravý chlad. Jeseň so sebou prináša pohodu pri pohári vareného vína alebo horúcej čokolády, mäkké deky, do ktorých sa zababušíme s dobrodružnou knihou či pri filme. Ak si k tomu dáme pochutiny z domácich záhrad, idylka bude dokonalá.

Zdroj: Vincenzo Malagoli na Pexels

Jablká, aby sme neochoreli

Jablká sú bohaté na antioxidanty, vlákninu a fytonutrienty. Môžu nám pomôcť znížiť riziko rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a astmy. Podľa vedeckých štúdií sa ukazuje, že by mohli pomáhať aj pri Alzheimerovej chorobe, spomaľovať priebeh starnutia, zlepšiť cukrovku, upravovať hmotnosť a prispievajú aj k zdraviu našich kostí. Aby jablká vydržali dlhšie, uchovávajte ich v chlade. Spodná zásuvka chladničky je tým najlepším úložným miestom.

Zdroj: Aphiwat chuangchoem na Pexels

Hrušky, aby nám dobre trávilo

hruškách je známe, že obsahujú vysoký podiel vlákniny, takže nám pomôžu pri udržiavaní zdravej hmotnosti a môžu prispieť k zníženiu rizika vzniku cukrovky 2. typu. Majú nízky glykemický index, ich vysoký obsah vlákniny zaisťuje, že hladina cukru v krvi nám po ich zjedení nestúpne a nebudeme o chvíľu hladní. Pomáhajú tiež znižovať krvný tlak a cholesterol, ako aj riziko vzniku srdcových chorôb. Hrušky je ideálne skladovať v chlade, takže ich uložte do pivnice alebo chladničky.

Zdroj: Tiana na Pexels

Slivky, aby sme sa vyvarovali cukrovky

Slivky patria k tomu najlepšiemu, čo si môžeme počas jesennej sezóny vychutnať. Toto ovocie je populárne pre svoj nízky obsah cukru. Vďaka tomu je ideálnou potravinou pre pacientov s cukrovkou 2. typu. Pravidelná konzumácia sliviek má množstvo zdravotných výhod, vrátane úľavy od zápchy, pomáha znižovať úzkosti a depresie, hladinu cukru v krvi a zabezpečuje vysoký prísun antioxidantov. Nezrelé slivky nechajte dozrieť pri izbovej teplote, zrelé dajte do chladničky a vydržia vám pár dní.

Zdroj: Pexels/pixabay

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: