Bazar.sk

Ak chcete, aby váš domov pôsobil čisto, nerobte tieto 3 veci.

25. 10. 2022

Zlozvyky sa nám dostanú pod kožu tak intenzívne, že sa ich ťažko zbavujeme. Pozrite sa, či aj vy neuplatňujete nejaký z najčastejších zlozvykov pri čistení domácnosti.

Všetci máme zlé návyky, ktorých by sme sa mali zbaviť. Či už trávime príliš veľa času na telefóne, nechodíme pravidelne cvičiť alebo jeme nezdravé jedlo, existujú veci, ktoré nám bránia v tom, aby sme boli tou najlepšou verziou samých seba. Rovnako aj pri upratovaní a čistení v našich domácnostiach máme možno pár zlozvykov, s ktorými by sme mohli raz a navždy skočiť.

Zdroj: Towfiqu barbhuiya na Unsplash

Čistenie so špinavými pomôckami

Môžeme očakávať čistotu, keď používame špinavé čistiace pomôcky? Ak nám práčka nevonia baktériami nahromadenými vo zvyškoch pracieho prášku, naše oblečenie voňať nebude. Ak máme vo vysávači vrecko alebo filter plný prachu, nemôžeme mať dobre povysávané. Špinavá hubka na rady nezanechá naše taniere, príbory, poháre krištáľovo žiarivé.

Zdroj: Kelly Sikkema na Unsplash

Utieranie prachu na záver upratovania

Miestnosť by sa mala čistiť zhora nadol, aby sa prach dostal na podlahu a tam sa dal pozametať alebo povysávať. Opačný spôsob bol v poriadku, keď vysávače nemali HEPA filtre. Vtedy ich výfukové plyny chrlili prach do vzduchu. Tento prístup používajte len vtedy, ak na čistenie podláh používate metlu. V tom prípade rozvírite prach, ktorý sa usadzuje späť na vašom nábytku.

Zdroj: YoonJae Baik na Unsplash

Odkladáte upratovanie

Ak upratujete príliš neskoro, až vtedy keď je byt či dom celý znečistený, nečudujte sa, že sa cítite zúfalo. Hromadenie špinavého riadku v dreze, nevypratej bielizne či zaprášených dekorácií spôsobuje, že odkladáte upratovanie a vyhýbate sa mu tak dlho, ako je len možné. Je to zlozvyk, ktorého sa treba zbaviť. Skúste si každý deň ustlať posteľ, vyprázdniť umývačku či povysávať jednu miestnosť. Upratanie celého bytu bude potom ľahšie.

Zdroj: Nino Maghradze na Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: