Bazar.sk

Udržte účet za energie na uzde, aj pri práci z domu.

23. 11. 2022

Prichádzajúca zima a kratšie dni nás prirodzene vedú k tomu, že viac svietime, kúrime a varíme teplé jedlá, prípadne pečieme. Ak pracujeme z domu, prejaví sa to na našom účte.

Home office alebo práca z domu znamená, že spotrebujeme viac energie, než keď sme celý deň mimo domova. Ráno začíname rýchlovarnou kanvicou, ktorá zohrieva vodu na čaj, kávovarom, zapnutím svetiel v miestnosti, ktoré svietia teraz v zime prevažnú väčšinu dňa, púšťame počítač, tlačiareň, pridávame kúrenie, varíme obed. Zoznam je nekonečný a prejaví sa na našom finálnom účte. Malými krôčikmi však môžeme znížiť spotrebu energie, a tak aj celkový účet.

Zdroj: Ken Tomita na Pexels

Zariaďte svoj pracovný kútik premyslene

Ak pracujeme z domu spoločne s partnerom, presuňme sa do jednej miestnosti a zariaďme ju spoločným kancelárskym nábytkom. Na osvetlenie nám tak postačí jedna lampa a nemusíme zbytočne vykurovať celý dom. Odborníci radia za radiátory umiestniť fóliu, ktorá bude teplo vyžarovať do okolia a odstrániť spred nich veľké kusy nábytku, aby sa teplo rozšírilo. Tiež by sme mali na vykúrenej miestnosti zatvárať dvere a udržať tak teplo vo vnútri.

Zdroj: olia danilevich na Pexels

Jedlo si pripravte vopred

Na kuchyňu v rámci nákladov na home office často zabúdame. Keď pijeme kávu alebo čaj, zohrievajme len toľko vody v kanvici, koľko naozaj potrebujeme. Voda nám zovrie rýchlejšie a je to aj šetrnejšie. Odborníci odporúčajú voliť správnu veľkosť panvíchrncov a jedlo rozmrazovať prirodzene počas dňa. Ideálne je, ak si ho dokážeme pripraviť na týždeň vopred.

Zdroj: pixabay

Na konci dňa vypnite

Práca z domu znamená, že bude napájaných a nabíjaných viac zariadení. Preto keď skončí váš pracovný deň, je čas vypnúť nielen mentálne, ale vypnúť a odpojiť všetku elektroniku, ktorú ste k práci potrebovali. Vrátane nabíjačiek. Aj v pohotovostnom režime zariadenia ako počítače, tablety, mobily, televízorytlačiarne naďalej spotrebúvajú elektrinu. Pokiaľ je to možné využívajte na počítačochmonitoroch úsporné režimy, zníženie jasu či zníženie výkonu.

Zdroj: Sharad Kachhi na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: