Bazar.sk

Najväčšie trendy v záhradníctve pre rok 2023

25. 12. 2022

Záhradné trendy 2023 reagujú na výzvy, ktoré sme zažili za posledných pár rokov. Príklon k prírode, horúčavy, rastúce náklady a potreba venovať sa sebe – to všetko sa prejavuje v nových trendoch.

Niektoré záhradné trendy nikdy nevyjdú z módy, napríklad krásne upravené trávniky, premyslená architektúra, dokonalé rady vždyzelených rastlín. Počas pandémie sme však obrátili viac pozornosti do prírody a svojich záhrad a teraz túžime vytvárať spojenie so živou prírodou a užívame si prítomnosť vtákov, včiel i hmyzu. Vytvárame tak funkčné a krásne priestory, aby sme si vychutnali čas so svojimi najbližšími.

Zdroj: Rene Asmussen na Pexels

Kvety do vázy

Popularita rezaných kvetov narastá už posledných pár rokov a tento trend bude pokračovať aj naďalej. Aj budete pestovať vlastné kvety do kytíc a pre interiérové aranžmány, ušetríte veľa peňazí a zároveň je to ekologickejší spôsob ako si ich krásu užiť. Začiatočníci by mali vysadiť kvety s pevnými stonkami, ktoré majú dlhé obdobie kvitnutia, ako napríklad slnečnice, gladioly, hortenzie.

Zdroj: cottonbro studio na Pexels

Priestor pre oddych

Tento trend je o napodobňovaní pocitu, že ste na dovolenke, hoci ste len na svojom dvore. Investujte preto do peknéhokvalitného záhradného nábytku, udiarne, postavte si gril, prípadne pec na pizzu, pridajte fontánku. Dôležité je, aby ste vytvorili vonkajší priestor, ktorý je príjemný, pozýva k relaxovaniu a dodáva záhrade trochu luxusu.

Zdroj: Vlada Karpovich na Pexels

Minimalizmus v štýle „hygge“

Trend odkazuje na dánsky koncept tzv. hygge, čiže hľadanie a najmä vytváranie útulnosti a pohodlia vo svojej záhradke. Využíva prírodné materiály, ako je kameň, drevo, kontrast bielej a čiernej farby. Stromykvety by mali vytvárať akúsi snovú realitu pokoja a pohody. Vysaďte do záhrady ihličnany, vzdušné kvety na vysokých stonkách a také, ktoré kvitnú mnohými farbami.

Zdroj: Anastasia Shuraeva na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: