Bazar.sk

Kupujete jazdenku? Na čo by ste si mali dávať pozor.

28. 01. 2023

Kúpa ojazdeného auta vám ušetrí rozpočet a zároveň poskytne širšie možnosti výberu.

Ak uvažujete nad kúpou auta z druhej ruky, máte na svojej strane niekoľko dobrých argumentov. Trh s ojazdenými autami ponúka širšiu škálu značiek, modelov a rokov ako predajcovia nových áut, vďaka čomu máte na výber viac možností. Ojazdené autá sú lacnejšie ako nové autá nielen pri kúpe, ale aj pri poistení. Zvyčajne už majú preukázanú spoľahlivosť a prvotné výrobné chyby boli už vychytané. Je to dobrý krok aj vzhľadom na ochranu životného prostredia, pretože kúpou ojazdeného auta neprispievate na výrobu nových áut, čo môže byť škodlivé pre životné prostredie.

Zdroj: Jose Mueses na Pexels

Spravte si prieskum

Na začiatku by ste si mali stanoviť parametre auta, pri ktorých nechcete zľaviť a naopak, môžete urobiť ústupky. Porovnajte cenu auta s podobnými modelmi, aby ste sa uistili, že dostanete férovú ponuku. Ak sa cena auta zdá byť príliš dobrá na to, aby bola reálna, môžu sa vyskytnúť skryté problémy s vozidlom, ktoré vás môžu neskôr stáť veľa peňazí.

Zdroj: John-Mark Smith na Pexels

Skontrolujte stav vozidla

To najdôležitejšie, čo by ste mali vedieť je história auta. Skontrolujte, či auto nebolo účastníkom dopravnej nehody, kto boli jeho predchádzajúci vlastníci a podrobne si prezrite servisné záznamy. Mechanický stav automobilu by ste mali nechať skontrolovať skúseným mechanikom, ktorým dôverujete. Uistite sa, že auto nebolo nahlásené ako ukradnuté.

Zdroj: neil kelly na Pexels

 

Na čo si dať pozor

Auto by malo byť bez nehody. Ak malo nehodu, môže mať štrukturálne alebo mechanické problémy, ktoré nie sú okamžite viditeľné. Často sa stáva, že počítadlo kilometrov môže byť sfalšované, aby ukazovalo nižší počet najazdených kilometrov, ako auto skutočne najazdilo. Hrdza a korózia môžu naznačovať, že auto nebolo dobre udržiavané a môžu viesť k nákladným opravám na ceste. Ak spozorujete únik tekutín z auta, môže to znamenať problém s motorom, prevodovkou alebo inými systémami.

Zdroj: ALEXGTACAR na Pexels

Zdroj: pexels.com, bazar.sk

 

Diskusia k článku: