Bazar.sk

Tri najväčšie chyby v interiérovom dizajne.

19. 03. 2023

Interiérový dizajn je o vytvorení priestoru, ktorý je funkčný aj esteticky príjemný. Aké sú najbežnejšie chyby, ktoré robíme a ako sa im vyhnúť?

Zariaďovanie domácnosti je zložitý proces, ktorý si vyžaduje pozornosť k detailom, bystré oko a zmysel pre estetiku. Ak sa vám podarí vyhnúť sa najčastejším omylom a zameriate sa na vytvorenie funkčného a esteticky príjemného priestoru, môžete vytvoriť miestnosti, ktoré vyniknú krásou aj praktickosťou. Pri navrhovaní interiéru nezabudnite zvážiť funkciu miestností, prvkov, farebnú paletu, osvetlenie, materiály, textúry, vzory.

Zdroj: John Tekeridis na Pexels

Výber nesprávnych farieb

Najčastejšou chybou pri zariaďovaní je výber nesprávnych farieb miestnosti. Aj keď môže byť lákavé ísť s trendovými farbami, nemusia vždy dobre fungovať s existujúcim zariadením alebo celkovým štýlom miestnosti. Začnite preto s neutrálnym základom a pridajte farebné kúsky cez akcenty, ako sú vankúše, koberce a umelecké diela.

Zdroj: Roberto Nickson na Pexels

Zanedbávanie osvetlenia

Osvetlenie je dôležitým aspektom interiérového dizajnu, ktorý je často prehliadaný. Nedostatok svetla alebo ostré osvetlenie môže spôsobiť, že miestnosť bude pôsobiť nevľúdne a nevábne. Ak chcete túto chybu napraviť, investujte do kvalitných svietidiel, ktoré poskytujú hlavné, aj menšie vedľajšie osvetlenie. Zvážte tiež pridanie stmievacích spínačov, ktoré umožnia väčšiu kontrolu nad úrovňou osvetlenia v miestnosti.

Zdroj: Vincent Rivaud na Pexels

Preplnenie priestoru

Ďalšou častou chybou je preplnenie priestoru príliš veľkým množstvom nábytku a dekorácií. To môže spôsobiť, že miestnosť bude pôsobiť ohromujúco. Zamerajte sa preto na výber niekoľkých kľúčových kusov nábytku a dekorácií, ktoré budú v miestnosti pútať pozornosť. Napríklad zaujímavé umelecké dielo alebo výrazný koberec môžu byť skvelým ústredným bodom, ktorý priťahuje pozornosť bez toho, aby preplnil priestor.

Zdroj: Stefanie Guter na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

 

Diskusia k článku: