Zariaďujte s radosťou, vyhnite sa však týmto chybám

  • 05. 06. 2019

Chcete, aby váš domov vyzeral štýlovo, útulne a vzdušne? Aby bol prakticky využitý každý jeho kút, ale zároveň opticky nepôsobil prepchane? Zariaďujte a dekorujte s rozmyslom a s radosťou, vyhnite sa však týmto chybám.

Zdroj: Envato Elements.sk

1. Nevhodný nábytok

Prioritne sa vyhnite masívnym kusom nábytku s nemotorným tvarom a tmavými farbami. Nábytok tmavšej farby absorbuje svetlo, a to robí priestor ešte menším ako v skutočnosti je. Uprednostnite nábytok svetlých farieb s hladkým povrchom a jemnými líniami. Množstvo nábytku prispôsobte veľkosti izby. V niektorých prípadoch je lepšie zvoliť jeden väčší kus nábytku, ako priestor zahádzať väčším počtom menších kúskov. Zamerajte sa na nábytok, ktorý je praktický a ideálne aj multifunkčný. Napríklad gauč s odkladacím priestorom, skladací jedálenský stôl v kuchyni, stoličky skryté pod stolíkom atď.

2. Tmavé farby

Osvetlenie má veľký vplyv na to, ako vyniknú farby v byte. Ak sa chystáte stenu vymaľovať, alebo vytapetovať, predtým ako tak urobíte, použite najprv menšiu vzorku farby, tapety na stenu a sledujte jej farebnosť za priameho denného svetla a potom večer, pri umelom osvetlení. Obľúbená svetlo šedá maľovka na stene môže pri umelom osvetlení zmeniť farbu na jemne fialovú, a to sa vám už nemusí páčiť. Všeobecné pravidlo hovorí, že svetlé farby priestor zväčšujú a tmavé ho naopak robia opticky menším. Skôr však záleží na tom, aké textúry použijete.

3. Chýbajúce svetlo

Dôležité je, aby byt pôsobil vzdušne a nevyvolával pocit stiesnenosti. Ak nie je v byte dostatok prirodzeného svetla, treba ho zachrániť tým umelým. Centrálny zdroj svetla doplňte menšími, lokálnymi v podobe bodových svetiel a lámp s rôznou intenzitou svietenia, čo opticky priestor zväčší. Samozrejme ideálne je mať dostatok prirodzeného svetla prostredníctvom okien. Pohrajte sa aj so zrkadlami. Okrem toho, že odrážajú svetlo a vedia opticky zväčšiť celý byt, sú ideálnym doplnkom do ktorejkoľvek miestnosti. Dve veľké zrkadlá umiestnené oproti sebe vytvoria dojem nekonečného priestoru.

4. Absencia úložného priestoru

Každé miesto na bývanie potrebuje dostatok úložného priestoru, či už ide o uskladnenie sezónnych vecí, ale aj predmetov každodenného použitia, poriadok predsa musí byť. Rôzne dekoratívne krabice a košíky síce poslúžia na uskladnenie, ale ak ich je v priestore veľa, pôsobí to chaoticky a vyvoláva to pocit neporiadku. Radšej zariaďte úložné priestory vo výške, napríklad zníženým podhľadom v chodbe. Do podhľadu sa dá zabudovať aj osvetlenie, a tak okrem priestoru na uloženie sezónnych vecí, získate aj zaujímavý interiérový prvok.

5. Malý koberec

Umiestniť malý koberec uprostred miestnosti, je podľa dizajnérov obrovský prešľap – opticky rozdelí priestor a zmenší ho. Koberce nie sú vhodné len do centrálneho priestoru. Môžete ho potiahnuť aj pod nábytok, ktorý je umiestnený po obvode miestnosti, zväčší to priestor a urobí ho luxusnejším.

6. Nábytkový mišmaš

Vlastníte úctyhodnú zbierku rôznych štýlov nábytku, pričom každý má iný vzor a farbu? Je čas investovať do nadčasového moderného nábytku, s ktorým prežijete dlhší čas. Predtým, ako sa vyberiete do obchodu, prezrite si ponuku internetového bazáru Bazar.sk, kde nájdete za slušný peniaz aj nový a nepoužívaný nábytok.

7. Džungľa vzorov

Všetko okolo teba by malo ladiť farbou, textúrou aj vzormi. Či ide o podlahy, závesy a záclony, maľovku, alebo tapety. Veľké vzory sú ideálne len pre väčšie rozlohy bývania, lebo všetko robia menším, drobné vzory zase opticky zväčšujú. Tiež platí, že ak si vyberiete výrazný vzor na závesoch, záclona pri nich musí mať jednoduché tkanie. Pri nevýraznej podlahovej krytina môžete zase popustiť uzdu fantázií pri voľbe zariadenia. A nezabudnite, že podlahy, ktoré na seba nadväzujú, musia spolu ladiť. Zvoľte radšej čistý a jemný dizajn a preneste ho do celého priestoru vášho nového bývania.


Zdroj: Bazar.sk