Čas prezúvania je tu. Kde na zimných pneumatikách môžete ušetriť?

  • 01. 11. 2019

Dni sú čoraz kratšie, a tak všetci vodiči pomaly začínajú uvažovať o tom, že je čas vymeniť letné pneumatiky za tie zimné, ktoré sú u nás povinné. Oplatí sa ich prezúvať doma a kde za nich nezaplatíte veľa?

Na Slovensku platí, že zimné pneumatiky sú podľa zákona povinné vtedy, keď je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Odborníci však odporúčajú, aby vodiči pneumatiky prezuli už o niečo skôr. Ideálny čas je, keď teplota klesne počas troch dní pod 7 stupňov Celzia. V prípade nákladných áut platia fixné dátumy, a to od 15. novembra do 31. marca.  Pozor by ste si mali dať aj na to, aké staré pneumatiky doma máte. Mali by ste ich používať len štyri, maximálne päť sezón. V prípade, že budú príliš ojazdené ohrozujete vlastnú bezpečnosť. Ignorovať zákon sa vám veľmi neoplatí. Ak pneumatiky neprezujete, hrozí vám pokuta až vo výške 60 eur a v prípade podnikateľov alebo právnických osôb sa môže vyšplhať až na 3 500 eur.

Servisy sú v tomto období veľmi vyťažené. Ak ešte nie ste objednaný, hrozí, že budú mať jednoducho plno. Nie je to však žiadna katastrofa. Pneumatiky dokážete prezuť aj sami. Držať sa môžete napríklad veľmi podrobných návodov na internete. Napokon, má to aj svoje výhody - nemusíte čakať a ešte aj ušetríte.

Kúpou použitých pneumatík ušetríš

Máte záujem o nové zimné pneumatiky? Ich ceny sa líšia v závislosti od kvality, teda hĺbky dezénu a materiálu. Za najlacnejšie zaplatíte od 30 do 35 eur za kus, pneumatiky priemernej kvality vás vyjdu na 40 až 70 eur za kus, a ak si potrpíte na najvyššiu cenovú triedu, pripravte si viac ako 75 eur za kus. No sú tu aj lacnejšie riešenia - kúpa použitých pneumatík. Tá sa finančne rozhodne oplatí, a to najmä vodičom, ktorí jazdia v zime pomenej.

Na Bazar.sk zoženiete používané, ale aj nové pneumatiky, ktoré ich majitelia nepotrebujú. Dôvodom je napríklad kúpa nového auta. Ceny sa pohybujú od 10 do 70 eur, závisí to od značky aj opotrebovanosti. Vybrať si môžete z desiatok inzerátov.

 

Zimné pneumatiky značky Nokian, 10 eur za kus

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky značky Barum, 20 eur za kus

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky značky Continental, 26 eur za kus

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky značky Michelin, 40 eur za kus

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky značky Continental, 40 eur za kus

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky značky Matador, 42 eur za kus

Zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky značky Barum, 74 eur za kus (nové)

Zimné pneumatiky

Zdroj: Bazar.sk