Ostali ste s deťmi doma? 10 tipov ako ich môžete zabaviť

  • 17. 03. 2020

Bojíte sa, že sa vaše deti budú sťažovať na nudu? Zabaviť ich dokážete aj doma.

Nemusíte mať obavy z toho, že budete toľké dni robiť s deťmi doma. Existuje množstvo tipov na hry alebo tvorivé aktivity, ktoré si rýchlo obľúbia a čas im zbehne oveľa rýchlejšie. Inšpirovať sa môžete aj naším výberom. 

#1 Vyrábajte

Tvorivé práce dokážu deti zabaviť na celé hodiny. Nebudú pozerať stále na televíziu alebo do mobilu, plus sa niečo naučia. Pomôcť vám môžu napríklad v kuchyni tým, že vyrobia obaly na potraviny z PET fliaš. Sú oveľa praktickejšie ako sáčky, ktoré aj tak nikdy neviete rozuzliť. Návod nájdete vo videu nižšie. Zo starého trička si zas môžu vyrobiť originálnu tašku. Návod nájdete TU.

#2 Urobte si prekážkovú dráhu

Aj doma je dostatok priestoru na akčnú hru, ktoré zabaví deti všetkých vekových kategórií. Postavte si prekážkovú dráhu a pokojne k nej vymslite príbeh. Na jej konci ukryte poklad a úlohou detí bude prejsť cez všetky prekážky, získať ho a dostať sa späť. 

Zábava pre deti

#3 Maľujte tričká

Každé staré tričko si zaslúži druhú šancu. Postačia vám farby alebo fixy na textil a vaše deti sa môžu pustiť do práce. Originálne tričko potom môžu hrdo nosiť aspoň doma, ak nie inam. V prípade farieb na textil nezabudnite potom tričko prevrátiť a prežehliť, inak farby zídu praním. Ak nemáte farby ani fixy na textil, použite normálne. Obrázky síce vydržia kratšie, no deti sa zabavia tak či tak. 

Zábava pre deti

#4 Zahrajte si spoločenskú hru

Nápad, ktorý nikdy neomrzí - spoločenské hry. Tie bavia deti v každom veku. Vyberte z toho, čo máte doma. Postačí aj obyčajné pexeso či človeče. Množstvo hier si môžete stiahnuť už aj ako aplikáciu do mobilu. Napríklad v prípade hry Aktivity si budete kartičky vyberať v aplikácii, no princíp je rovnaký. 

Zábava pre deti

#5 Varte alebo pečte

Deti sú osvedčenými pomocníkmi aj v kuchyni. Variť alebo piecť napokon aj tak musíte, a ak sa vaše dieťa doma nudí, zahrajte sa na kuchárov. Môže byť vaším pomocníkom pri príprave obeda, alebo ho môžete nechať pripraviť jednoduchý dezert v podobe sušienok. 

Zábava pre deti

#6 Kniha s pohyblivými obrázkami

Vyrobte s deťmi knihu, ktorá bude príbeh rozprávať vďaka pohyblivému obrázku. Nepotrebujete žiadny text. Pripravte si niečo na kreslenie, papieriky a lepiacu pásku. Na každý papierik nakreslíte to isté, len trochu posunuté. Napríklad ak chcete, aby postavička v knihe dvíhala ruku, na každý papierik ju /ruku) nakreslite o niečo vyššie. Nakoniec papieriky zlepte a rychlo listujte. 

Hry pre deti

#7 Maľujte na kamene

Opäť veľmi jednoduchá zábava pre deti. Stačia vám len kamienky a farby. Môžete vytvárať krásne dúhové kamene, ktoré budú ozdobou detskej izby. Fantázii sa medze nekladú, takže je len na vás, ako veľmi farebný kamienok bude. 

Hry pre deti

#8 Labyrint

Doma môžete vyrobiť aj labyrint. Deti zabavíte aj pri práci a následne budú mocť hľadať cestu von napríklad s autíčkom. Potrebujete krabicu, prekážky, lepidlo a autíčko alebo guľôčku. Najlepšie by bolo, keby si labyrint pred jeho výrobou nakreslíte na papier, aby ste si boli istý, že cesta vo existuje. 

Hry pre deti

#9 Vyskúšajte si experiment

Experimenty deti bavia, je to pre nich ako kúzlo. Jednoduchý experiment je s takzvanou pohyblivou vodou. Potrebujete 3 nádoby, ktoré postavíte vedľa seba. Do krajných nalejte vodu, kažú inej farby. Potom preložte vreckovky a každú uložte tak, aby jeden koniec bol v nádobe s vodou a druhý v prázdnej. A neostáva vám nič iné, len pozorovať, čo sa stane. 

Hry pre deti

#10 Rozvíjajte zručnosti detí

S deťmi môžete vyrábať prakticky čokoľvek. Skúste jednoduché vrtuľky, postavičky na prsty, šarkana alebo niečo ušite. Inšpiráciu je na internete nespočetné množstvo, stačí si len vybrať. 

Hry pre deti

Zdroj: Bazar.sk