Šibačka a kúpanie v potoku. Poznáte naše veľkonočné tradície?

  • 06. 04. 2020

Veľká noc sa spája aj s mnohými tradíciami. Ktoré z nich dodržiavate?

Kraslice, sladký pečený baranček, zemiakový šalát, údeniny. Veľká noc sa spája s tradíciami a mnohé z nich môžete dodržať aj napriek opatreniam proti koronavírusu. Zvyky sa líšia v jednotlivých krajoch, no spoločný máme kresťanský základ, veľa chutného jedla a vítanie príchodu jari. Hoci tento rok bude Veľká noc vyzerať o niečo inak, zvyky a tradície si môžeme pripomenúť aspoň takto. 

Najstarším symbolom Veľkej noci u nás sú kraslice. Ide o maľované vajíčka, ktoré sú pohanským symbolom vítania jari. Ich farbenie je späté predovšetkým so slovanskými krajinami. Z kresťanského hľadiska symbolizujú znovuzrodenie. Kedysi sa farbili len na červeno, pričom táto farba predstavovala Ježišovu krv. Naši predkovia sa vyhýbali modrej farbe, ktorú chápali ako symbol smútku. Dnes v podstate na farbe nezáleží. Kraslice nám zdobia príbytky a sú odmenou pre šibačov. Farbia ich deti aj dospelí. 

Mláďatá zvierat symbolizujú príchod jari

Vo váze v mnohých domácnostiach nájdete bahniatka. Tie sa u nás používajú namiesto palmovej ratoleste, ktorou vítali Ježiša po zmŕtvychvstaní. Ich posvätenie ma zaručiť ochranu rodiny. Podľa starých slovanských zvykov môžete posvätené bahniatka použiť v prípade, že u vás z rodiny niekto ochorie. Mali by mu priniesť zdravie. 

Mláďatá zvieratiek, ktoré sú súčasťou výzdoby a veľkonočných obrázkov - napríklad zajačiky a kuriatka - symbolizujú príchod jari. Neplatí to len v prípade barančeka, ktorý je z kresťanského hľadiska znakom Ježišovej obety. V rodinách sa zvykne pripravovať aj sladký pečený baranček. 

V každom kraji iné jedlo

Hoci sa v jednotlivých častiach Slovenska stretnete s odlišnosťami, na každom stole by ste mali nájsť varené vajcia, údeniny, zemiakový šalát a rôzne koláče. Východoslovenskou špecialitou je hrudka, ktorú pripravujú z mlieka a vajec. Chýbať by nemal ani koláč paska, varená cvikla a domáce slané rolády. Na západe si ľudia zas pečú domácu vianočku. Na Záhorí môžete ochutnať z osúchov z kysnutého cesta, ktoré sú plnené tvarohom alebo kapustou. Na Spiši medzi tradičné pokrmy patrí aj švencelina. Ide o nakrájané údeniny a vajíčko zaliate kyslým mliekom. Na vrchu je postrúhaný chren. 

Na Zelený štvrok kapusta a špenát

Váčšina zvykov a tradícií sa spája s náboženstvom. Ľudia sa stretávajú v kostoloch každý deň na obradoch a omšiach. Pripomínajú si obetu, ktorú za nás podstúpil Ježiš Kristus. Všetky tradičné pokrmy si dávajú posvätiť a z nich potom ponúknu aj všetky návštevy. 

Na Zelený štvrtok sa naši predkovia ráno umývali rosou, aby ich obchádzala počas celého roka choroba. Ešte pred svitaním museli ženy pozametať celý dom a smeti vyniesli na križovatku. Robili tak preto, aby v dome nemali blchy. V tento deň by ste nemali nikomu nič požičiavať a s nikým sa nehádajte. Počas celého roka sa tak vyhnete sporom a budete mať plnú peňaženku. V niektorých rodinách dodnes platí, že by ste mali zjesť zelenú zeleninu alebo ovocie, zvykne sa jesť špenát alebo kapusta, aby ste boli zdraví. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

💀 ◾Hrudka Tak som pre vás pripravil jedno z mojich dvoch najobľúbenejších jedál veľkej noci a to Hrudku. Niektorí z vás to možno poznáte ako Syrek aj keď pre mňa Syrek je pečená plnka 🤔 Niektorí z vás to nepoznáte vôbec a aj keď je to jednoduché jedlo, ktoré vám neodhalí špeciálne chuťové vnímanie tak je to chutné osvieženie ku šunke, klobáskam alebo hocičomu čo lúbite jesť počas Veľkej noci. Vyšla božsky takže babka na mňa bude hrdá 😇 (Pre tých zvedavých druhé naj jedlo veľkej noci je vajíčková tlačenka ale to pripravím o rok 😉) ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ ⏳ Čas prípravy 30 min. 🚻 4 Osoby ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ 🔻 Na tento recept potrebujeme > ◾1L Mlieka ◾10 Vajec (veľkosť M) ◾Soľ ◾Gázu (na cedenie) ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ 🔻Postup > 🔹Ako prvé si rozhabarkujeme vajíčka v mise samostatne a osolíme (stačí trošku Hrudka nakoniec skončí neutrálna a dá sa dosoliť alebo docukriť podľa toho ako ju máte radi) 🔹Do hrnca vlejeme celé mlieko (polotučné alebo plnotučné) a následne vlejeme aj vajíčka. 🔹Celok miešame na strednom alebo slabom plameni cca 10-15 min. až kým sa vám nezačnú robiť hrúdky. 🔹Po tom ako sa celá tekutá časť zmení na hustú hrudku tak celok scedíme cez gázu. ◾Dobrá rada - gázu (alebo trojcipú šatku keďže gázu som nezohnal) vložte do misy tak aby rohy gázy trčali von aby sa gáza jednoduchšie vedela zatočiť. 🔹Po scedení začneme pomaličky gázu točiť a postupne tak vytláčať všetku vodu z hrúdky. ◾Dobrá rada - varešku zasuňte do gázy tesne nad hrudkou a využite to ako malú páku na silnejšie utiahnutie gázy keďže je celkom extrémne horúci. 🔹Po zatočení a scedení gázu tesne nad hrudkou zaviažeme šnúrkou ktorou vytvoríme očko na zavesenie a necháme odkvapkať na 10min alebo kým nevychladne. 🔹Po vychladnutí stuhne a môžeme ju servírovať osolenú alebo pocukrenú k celému veľkonočnému chodu najlepšie ku klobáske. ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ Prajem vám dobrú chuť🤘😉🤘

Príspevok, ktorý zdieľa Vɪᴋᴛᴏʀ Kᴀʟɪᴠᴏᴅᴀ (@metalhead_inthe_kitchen),

Na Veľký piatok bez mäsa a prania bielizne

Na Veľký piatok by ste sa mali stravovať striedmo a bez mäsa. V tento deň bol Kristus ukrižovaný, preto kresťania držia prísny pôst. Slovanské tradície tiež hovoria, že ak nechcete počas roka ochorieť, mali by ste sa ísť kúpať do potoka. Mládenci v minulosti dokonca chytali zubami kamienok z dna, ktorý potom ľavou rukou hádzali za seba. To im malo zaručiť, že ich nebudú bolieť zuby. V tento deň by ste nemali prať, pretože naši predkovia verili, že bielizeň by bola namočená v Kristovej krvi.  

Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok nesmie chýbať

V sobotu, niekde v nedeľu ráno, si ľudia nechávajú posvätiť pokrmy.Niektoré rodiny majú na Veľkonočnú nedeľu podobný zvyk ako na Vianoce. Než sa pustia do jedla, na čelo si dávajú medový krížik. Po odopieraní je čas si dopriať jedla do sýtosti. 

Veľkonočné tradície

Veľkonočný pondelok sa spája so šibačkou a oblievačkou. Náš zvyk poznajú už aj vo svete. Západniari ženy šibú a Východniari skôr oblievajú. Opäť ide o symbol zdravia a prichádzajúcej jari. Tento deň sa končí večernou veselicou, ktorou sa veľkonočné sviatky ukončia. 

Zdroj: Bazar.sk