Sadíme a pestujeme aj v byte. Využite čas doma príjemne

  • 12. 04. 2020

Bývate v byte? Nezúfajte, záhradu si môžete spraviť aj na balkóne alebo vnútri.

Ak závidíte ľuďom, ktorí počas karantény môžu byť v záhrade a tiež by ste radi trávili dni efektívne, začnite sadiť a pestovať aj vy. Kvety, bylinky, zeleninu aj ovocie zvládne každý vypestovať aj v byte. Výsledkom bude vlastná úroda, krajší balkón a efektívne využitie času.

Neviete o pestovaní a sadení absolútne nič? Žiadny problém. V byte sú podmienky u každého individuálne, a tak musíte skúšať. Vždy sa však držte základných rád a informácií o konkrétnej rastlinke. Sadeničky by ste nemali kupovať v supermarketoch, rastliny môžu veľmi rýchlo zahynúť. Ak semienka nechcete sadiť sami, zvoľte radšej trhoviská či pestovateľov. Kúpené rastlinky by ste mali presadiť do väčšieho kvetináča či nádoby, aby mali korene viac priestoru na rast. Ak sa rozhodne použiť staršie nádoby, dôkladne ich umyte a dezinfikujte ich vhodným prostriedkom. 

Mäta

Bylinky vypestujete jednoducho

Keďže dni sú už slnečnejšie, je najvyšší čas pustiť sa do práce. Čo sa týka byliniek, najmenej náročné a pestovanie sú mäta, bazalka, oregano alebo rozmarín. Je potrebné, aby ste ich zasadili na slnečné miesto a dostatočné ich polievali. Dostatok svetla a tepla potrebuje aj tekvica či cuketa. Ak sa dostatočne oteplí, kvetináč môžete umiestniť aj na parapet k oknu. Slnko potrebuje aj paprika a paradajka. 

Naopak mrkva potrebuje na rast studenšie miesto. Nepotrebuje ani veľa svetla a ani vody. Tienisté miesta sú vhodné aj pre hrášok a fazuľu. V polotieni sa darí listovej zelenine a rukole. Ak rastlinám zabezpečíte vhodné podmienky, dokáže vypestovať prakticky čokoľvek. 

Mrkva

V apríli je čas zasadiť trvalky a muškáty

Balkón si môžete skrášliť aj okrasnými rastlinami. Kvety mu dodajú farbu a bude pôsobiť útulnejšie. V apríli je vhodný čas na sadenie či presádzanie trvaliek. Nie sú tak náročné na starostlivosť a tešiť sa z nich budete dlho. Vyskúšajte zasadiť Šalviu, Plamienok alebo Vojnovku

Pustiť sa môžete aj do vysádzania muškátov. V tomto prípade musia mať nádoby alebo kvetináče bezpodmienečne otvory na odtekanie prebytočnej vody. Tieto kvety doslova milujú slnko, a tak sa im bude najlepšie dariť na balkónoch, ktoré sú orientované na juh a juhozápad. Ak máte balkón orientovaný inak, napríkald na sever, polievajte ich menej a dariť sa im môže aj tak. 

Zdroj: Bazar.sk