Závlaha a živiny. Ako sa správne starať o trávnik?

  • 30. 04. 2020

Chcete mať krásny zelený trávnik? Kľúčová je starostlivosť.

Najčastejšou aktivitou na údržbu trávnika je kosenie. Koncom apríla a v máji môžete trávnik kosiť už raz týždenne. Nenechávajte ho prerásť, pretože po kosení potom bude mať žltozelenú farbu, a to určite nie je vaším cieľom. Počas obdobia najintenzívnejšieho rastu je potrebné pokosiť trávnik aj dvakrát do týždňa. Trávnik koste na výšku 3 až 4 centimetre, počas horúcich letných mesiacoch pridajte ďalšie dva centimetre. Neskalpujte trávnik príliš nakrátko, z takého zásahu sa váš trávnik bude dlho spamätávať. 

Trávnik pravidelne a dostatočne polievajte. Počas horúcich dní vám odporúčame, aby ste ho polievali v skorých ranných hodinách, aby sa voda nezačala hneď vyparovať. Pri pretrvávajúcom suchu dostatočne zalievajte najmä nové a dosiate plochy. Pomôcť si môžete aj automatickou podzemnou závlahou. 

Ak chcete krásny zelený trávnik, musíte mu zabezpečiť dostatočný prísun živín. Ten zabezpečíte vďaka špeciálnym hnojivám, na každú sezónu sú dostupné vhodné produkty s ich správnym pomerom. Trávnik potrebuje na rast a sfarbenie dusík, ktorý zabezpečí aj jeho dobrú regeneráciu. Fosfor podporí rast koreňov a je veľmi dôležitý pri procesoch látkovej premeny. Draslík má posilňujúcu funkciu a rastliny sú vďaka nemu odolnejšie proti stresu zo sucha a chladu. Horčík zabezpečí sýtu zeleň a posilňuje zdravie trávnika. V menšom množstve sú aj ďalšie sekundárne živiny a stopové prvky. 

Na Bazar.sk nájdete všetko, čo potrebujete na starostlivosť o trávnik. Vyberte si napríklad kosačku, kultivátor alebo vertikulátor. Viac nájdete TU

Staršia kosačka - cena 40 eur

Starostlivosť o trávnik

Výkonná kosačka - cena 120 eur

Starostlivosť o trávnik

Benzínová kosačka - cena 220 eur

Starostlivosť o trávnik

Benzínová kosačka - cena 120 eur

Starostlivosť o trávnik

Robotická kosačka - cena 570 eur

Starostlivosť o trávnik

Kultivátor - cena dohodnou

Starostlivosť o trávnik

Kultivátor - cena 250 eur

Starostlivosť o trávnik

Kultivátor - cena 90 eur

Starostlivosť o trávnik

Vertikulátor - cena 50 eur

Starostlivosť o trávnik

Zdroj: Bazar.sk