Pozor na výber odrody aj škodcov. Ako zasadiť zemiaky?

  • 03. 05. 2020

Na sadenie zemiakov je najvyšší čas. Dôležitá je aj príprava pred výsadbou.

Ak chcete sadiť zemiaky, nikdy na výsadbu nepoužívajte konzumné zemiaky z obchodu. Na sadenie nie sú určené, pretože nie sú ošetrené prípravkami proti klíčeniu. Dôležité je, aby ste si zvolili tú správnu odrodu podľa podmienok, ktoré sú v danej oblasti. 

Ak ste si už vybrali sadbové zemiaky, najprv ich nechajte naklíčiť. Vložte ich do debničky a umiestnite na svetlé miesto s teplotou do 10 stupňov Celzia. Keď hľuzy vytvoria pevné zelené klíčky, môžete začať s výsadbou. Sadbové zemiaky môžete zasadiť aj celé alebo pokrájané. V tomto prípade predstavuje jedno očko jeden klíček.

Zvoľte pôdu bohatú na živiny, ktorá je na dostatočne slnečnom mieste. Pred výsadbou ju prerýľujte a záhon poriadne pohnojte. Hľuzy saďte jednotlivo klíčkami nahor. Hĺbka výsadby je 4 až 6 centimetrov. Ideálna vzdialenosť medzi nimi je 30 až 60 centimetrov. Do obdobia intenzívneho rastu zemiaky dostatočne zavlažujte.

Pozor na škodcov

Najrozšírenejším škodcom, ktorý napáda zemiaky je pásavka zemiaková - mandelínka. Na menších plochách ju môžete zbierať aj ručne. Pravidelne kontrolujte listy zo spodnej strany. List, na ktorom nájdete žlté a oranžové vajíčka, odtrhnite celý. Na väčších plochách použite postrek v čase liahnutia lariev. 

So zberom môžete začať, keď sa prejaví žltnutie a poklesávanie vňate. Zemiaky sú vhodné na okamžitú spotrebu. Ak je vňať už úplne suchá, úroda je pripravená na zber. Dávajte pri ňom pozor na mechanické poškodenie hľúz. Zemiaky dlhodobo skladujte v tmavej miestnosti pri ideálnej teplote 4 až 6 stupňov Celzia. 

Sadbové zemiaky nájdete za rozumné cenu aj na Bazar.sk, stačí si len vybrať. Viac izerátov nájdete TU

Sadbové zemiaky - cena dohodou

Zemiaky

Sadbové zemiaky - cena dohodou

Zemiaky

Sadbové zemiaky - ceny 0,80 eur/kg

Zemiaky

Sadbové zemiaky - cena 0,70 eur/kg

Zemiaky

Sadbové zemiaky - cena dohodou

Zemiaky

Sadenice zemiakov - cena 5 eur

Zemiaky

Priesady batátov - cena dohodou

Zemiaky

Zdroj: Bazar.sk