S technikou makramé vytvoríte závesy, kvetináče aj dekorácie

  • 20. 06. 2020

Makramé patrí medzi techniky, ktoré sa s trochou trpezlivosti môže naučiť každý. Pomocou uzlíkov dokážete vytvoriť závesy, kvetináče, kľúčenky, náramky, náušnice ale aj tašky.

Ak máte radi ručné práce, makramé je pre vás to pravé. Pochádza z arabských krajín, kde má dlhú históriu. K nám sa dostalo až neskôr, pričom pôvodne sa touto technikou vyrábali koberce alebo krajky. Dnes sa fantázii medze nekladú a technikou makramé dokážate vyrobiť prakticky čokoľvek. Od dekorácií cez jednotlivé kusy nábytka až po šperky. 

Výsledok môže byť nielen ozdobou, ale môže mať aj praktické využitie. Je to len a len na vás. Základom techniky je robenie uzlov - od základných až po tie komplikované. Potrebujete teda špagátiky na makramé, nožnice a niečo, na čom bude výsledok pripevnený. Zo začiatku môžete uzly trénovať napríklad na ceruzke, z ktorej špagátiky dáte jednoducho dole. Keď si budete v uzloch istejší, môžete začať s výrobou čohokoľvek. 

Ak ste sa s technikou už stretli, pravdepodobne vám hneď napadli závesy, držiaky na kvetináče či dekorácie zavesené na stene. S makramé ale dokážete vytvoriť oveľa viac - kľúčenky, kabelky, vankúše, detské postieľky, obrusy, zrkadlá či sieťky na ovocie. Inšpirujte sa nápadmi nižšie. Ak vôbec neviete ako na to, postupy základných uzlov nájdete TU

Originálne závesy

Makramé

Makramé

Zrkadlá

Makramé

Jedinečné kusy nábytku

Makramé

Makramé

Makramé

Obrusy či podšálky

Makramé
Makramé

Tašky a kabelky

Makramé

Makramé

Makramé

Makramé

Kľúčenky

Makramé

Vankúše

Makramé

Kvetináče

Makramé

Makramé

Paraván

Makramé

Rôzne dekorácie

Makramé

Makramé

Makramé

Zdroj: Bazar.sk